Zwitserland vernedert teleurstellend Portugal met 2-0

Zwitserland vernedert teleurstellend Portugal met 2-0

Zwitserland vernedert teleurstellend Portugal met 2-0

Print
Een verrassende score voor de laatste Zwitserse stuiptrekking op het EK. Een lauwe eerste helft leek weinig belovend. Na de rust scoorde Yakin maar liefst twee goals voor de Zwitsers, waaronder één penalty. Voor de stand in groep A maakt het allemaal niets meer uit. Portugal is geplaatst, Zwitserland ligt eruit. Toch kunnen de Zwitsers het EK nu met opgeheven hoofd verlaten.

U kunt elk doelpunt van deze wedstrijd en een aantal dubieuze fases herbekijken dankzij onze exclusieve Virtual Replay-applicatie.

Zwitserland-Portugal was een wedstrijd zonder inzet. Groepswinnaar Portugal was al zeker van een plaats in de kwartfinales, terwijl dit de laatste wedstrijd van het gastland op dit EK was. Doelman Zuberbuehler liet overigens weten dat dit zijn laatste interland was. Ook bondscoach Kuhn kapt er mee.

Zuberbuehler

Portugal liet een 'b-team' aanrukken door acht basisspelers, waaronder Carvalho, Ronaldo, Deco en Simao, niet op te stellen. De Portugezen staken meteen van wal en sleepten verscheidene kansen uit de brand. Toch konden ze het niet afmaken. Ook Zwitserland gaf niet op en creëerde kansen. Doelman Zuberbuehler kwijtte zich uitstekend van zijn taak door enkele moeilijke ballen weg te werken. Zijn Portugese collega Ricardo liet enkele steekjes vallen, maar wist anderzijds een goed geplaatste kopbal uit het doel te houden.

Door een overtreding van Ferreira moest Behrami van het veld gehaald worden voor verzorging. Enkele minuten later kon die laatste weer verder spelen. In minuut 36 schopte Helder de bal onder Zuberbuehler door. De lijnrechter wees op buitenspel, waarop het doelpunt werd afgekeurd. Beide teams verdwenen in de kleedkamers met 0-0 op het scorebord.

Yakin

Na de rust kwamen vooral de Zwitsers meer en efficiënter opzetten. Ze kregen warempel een dubbele troostprijs. In minuut 71 knalde Yakin tussen de benen van de Portugese doelman: 1-0. Zwitserland leek zijn eerste overwinning in zicht te hebben, en het werd er alleen maar beter op. Twaalf minuten later mocht diezelfde Yakin na een fout van van Meira op Barnetta een strafschop nemen. De man legde de eindcijfers vast: 2-0.

Zwitserland wist dat het niet door mocht naar de volgende ronde, ongeacht het resultaat. Met de overwinning redt het organiserende land alsnog de eer, al zat de ploegopstelling van de tegenstander er zeker voor iets tussen.

Scheidsrechter: Plautz.
ZWITSERLAND: Zuberbühler, Lichtsteiner (83' Grichting), Senderos, Müller, Magnin, Behrami, Inler, Fernandes, Vonlanthen (61' Barnetta), Derdiyok, Yakin (86' Cabanas).
PORTUGAL: Ricardo, Ferreira (41' Ribeiro), Alves, Pepe, Meira, Miguel, Meireles, Veloso, Nani, Quaresma, Postiga (74' Almeida).
Doelpunten: 71' Yakin 1-0, 83' Yakin 2-0 (penalty).
Gele kaarten: Ferreira, Vonlanthen, Ribeiro, Meira, Barnetta, Miguel, Fernandes.