Mechelen groeit tot 81.000 inwoners door 997 woningen

Mechelen - De Vlaamse regering keurde vrijdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het regio­naal stedelijk gebied Mechelen goed. De beslissing maakt de bouw van 997 nieuwe woningen mogelijk, maar ook de ontwikkeling van 63,4 hectare extra open ruimte.

Met het plan is duidelijk hoe de stad Mechelen zich de komende jaren kan ontwikkelen. Er is tien jaar aan gewerkt. Enkel de Raad van State moet nu nog advies geven.

“Wij besteden aandacht aan een gezond mix van wonen, werken en ontspannen”, zegt Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld).

Maenhoevevelden

Bovenop de bestaande 79 hectare kleurt Vlaanderen nog eens 41 hectare extra in voor nieuwe woonkavels. De belangrijkste sites die in beeld komen zijn Maenhoevevelden, vlak bij de R6 in Sint-Katelijne-Waver, en Stuivenberg, gelegen tussen het Vrijbroekpark en de Leuvense vaart. De 997 woningen leveren Mechelen minstens 2.000 inwoners op. Daardoor stijgt het bevolkingsaantal tot zeker 81.000.

Technopolis

Flink wat aandacht gaat naar de reconversie van het Arsenaal, een gebied van 75 hectare achter het centraal station. Naast het behoud van de NMBS-werkplaatsen is het mogelijk om nieuwe bedrijven toe te laten. Aan Technopolis is plek voor een nieuw regionaal bedrijventerrein.

Carrefour & Brico

Met het GRUP reikt de Vlaamse overheid ook een oplossing aan voor de kleinhandelszone in Mechelen-Zuid, en meer bepaald voor Brico en Carrefour. Zij ondervinden vandaag moeilijkheden om uit te breiden.

Tuinbouwers

In het Noorden strekt het stedelijk gebied zich uit tot in Sint-Katelijne-Waver en dat biedt perspectieven voor de tuinbouwers. Met een gebied van bijna 50 hectare als zone voor agro-industrie en serreteelt wordt in eerste instantie rechtszekerheid geboden aan bestaande bedrijven.

Stadsbossen

Groene longen in de Dijle- en Vrouwvlietvallei krijgen rechtszekerheid. Het militair domein in Kauwendaal en een gebied in Stuivenberg worden stadsbossen. Dat levert geen problemen op voor twee scoutsverenigingen. Zij mogen blijven.

Sven VAN HAEZENDONCK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio