Noorse bevers herbevolken Schotland en Wales

Schotland en Wales gaan beverfamilies uit Noorwegen invoeren om de stromen en rivieren te herbevolken waar het grote knaagdier 400 jaar geleden werd uitgeroeid. Daarmee lijkt de herintroductie van de bever in Europa compleet.

ssimons

Schotland heeft aangekondigd in april 2009 vier Noorse beverfamilies los te laten in Argyll, een afgelegen gebied in het westen van Schotland. Experts uit Wales waren vorige week nog in Noorwegen en hopen weldra het Schotse voorbeeld te kunnen volgen.

“Je kan niet zomaar bevers in het wild loslaten omdat we denken dat het een goed idee is”, zegt Duncan Halley, een beverdeskundige van het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek die de Schotten en de Welshmen adviseert. “In Schotland wordt de bever eerst in een geïsoleerd gebied geïntroduceerd. De Schotten kunnen dan vijf jaar de bevers observeren voor ze beslissen de dieren op grotere schaal te herintroduceren.”

Toerisme

De bevers hebben in de eerste plaats een toeristisch potentieel. Minstens één bevergroep zal regelmatig bezoek krijgen van gegidste groepen van natuurliefhebbers, wat inkomsten oplevert voor de lokale economie. “Aangezien de bevers vooral ’s avonds actief zijn, zijn de mensen verplicht een nachtje te blijven slapen”, legt Halley uit.

Maar er zijn ook ecologische redenen om de bever terug te halen. “Ze dunnen de bossen uit rond meren, stromen en rivieren. Op die manier bereikt er meer zonlicht de bodem en ontstaat er een interessante bloemen- en kruidenvegetatie.”

Aan de Schotse beslissing ging 15 jaar onderzoek vooraf. De Noorse bevers zullen een einde maken aan 400 jaar afwezigheid van het waterminnende knaagdier in het Verenigd Koninkrijk. In Wales werden de laatste bevers zelfs al in de 12 de eeuw uitgeroeid.

IPS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER