Alles wat u wilde weten over vrijdag de dertiende

Volgens sommigen is de kans dat u vandaag ontslagen wordt, aangereden wordt of, erger nog, uw schoonmoeder op bezoek krijgt, niet gering. Vandaag is het namelijk vrijdag de dertiende, ’ongeluksdag’ bij uitstek. Maar waar komt dat bijgeloof vandaan? En is het een goed idee om een ruimteveer te lanceren om 13.13u? Dertien weetjes over vrijdag de dertiende...

wverhaert

De oorsprong van het bijgeloof rond vrijdag de dertiende is niet geheel duidelijk. Dertien als ongeluksgetal gaat allicht terug op het Laatste Avondmaal, waar dertien mensen aan deelnamen (Jezus en de twaalf apostelen, Judas incluis). Vrijdag als ongeluksdag gaat allicht terug op het feit dat Jezus op een vrijdag gekruisigd werd.

Elk jaar is er minstens één vrijdag de dertiende. Maximaal komt deze combinatie drie keer op een jaar voor. Volgend jaar zal dat het geval zijn, in februari, maart en november. 2008 telt maar één vrijdag de dertiende.

Quatorzième

De angst voor het cijfer 13 neemt vele gedaantes aan. Zo hebben sommige hotels geen dertiende verdieping (in de lift ga je van 12 naar 14), beschikken sommige vliegtuigen niet over een dertiende rij, en komt in de Italiaanse lotto het cijfer 13 niet voor.

Een sterk staaltje van angst voor het cijfer 13 vind je in sommige Franse restaurants. Daar kan je een zogenaamde quatorzième huren. Dat is een persoon die tegen betaling mee aan je tafel komt zitten als je gezelschap uit dertien personen bestaat.

Angst hebben voor het getal dertien is een erkende psychiatrische aandoening. De wetenschappelijke naam is triskaidekaphobia.

Napoleon, Ford en Roosevelt

De angst voor vrijdag de dertiende is een subcategorie van deze aandoening, en heet paraskevidekatriaphobia.

Beroemde mensen met paraskevidekatriaphobia waren Napoleon, Henry Ford en Franklin D. Roosevelt. Die weigerde om op een vrijdag de dertiende te reizen.

Op de Olympische Spelen van 2004 in Athene was de Canadese Perdita Felicien een van de favorietes in de finale van de 100 meter horden. Bij de eerste horde ging het echter al mis: ze viel. Haar startnummer: 1313.

Op vrijdag 13 juli 2007 nam de Fin Tero Pitkamäki deel aan het speerwerpen op de atletiekmeeting van Rome. Hij gooide zijn speer zo’n 80 meter ver, recht in de zij van de Franse verspringer Salim Sdiri. Die overleefde het nipt.

Hongersnood

Op 11 april 1970 om exact 13.13u (!) werd de Apollo 13 (!!) gelanceerd. Twee dagen later, op 13 (!!!) april, weerklonk het beroemde ’Houston, we have a problem’. Het ruimteveer zat in zware technische problemen, maar raakte met enig kunst- en vliegwerk alsnog veilig terug op aarde. Het leverde jaren later een spannende film op, met Tom Hanks in de hoofdrol.

Op vrijdag de dertiende oktober 1972 crashte een vliegtuig in het Andesgebergte. Pas twee maanden later werden de overlevenden gevonden. Ze hadden zich in leven gehouden door hun gestorven medepassagiers op te eten. Ook dit verhaal leverde een populaire film op: ’Alive’.

Japanners begrijpen niets van dat gedoe rond 13. Voor hen is 4 het ongeluksgetal. De woorden ’vier’ en ’dood’ klinken in het Japans bijna hetzelfde, vandaar. In vele Japanse hotels vindt u dus geen vierde verdieping.

Dat het allemaal wel meevalt met 13, blijkt uit het feit dat het jaar 1313 geen rampenjaar was. In 1314, daarentegen, mislukten de oogsten en heerste er in grote delen van Europa hongersnood.

Vastgoed

Jobs in de regio