Belgische brouwers: 'Meer bier drinken aub'

De Belgische brouwers vinden dat er in eigen land meer bier moet worden gedronken. De federatie van de Belgische Brouwers is verontrust door de daling met 2,5% van de bierconsumptie in België in 2007. De productie kende wel een groei (+1,4%), evenals de export (4,8%).

wverhaert

Volgens de nieuwe jaarcijfers is de totale bierproductie in België in 2007 met meer dan 18,5 miljoen hectoliter gestegen tegenover vorig jaar. Volgens de federatie is dit vooral te wijten aan de sterk groeiende export, die vandaag meer dan 57% van de totale Belgische bierproductie uitmaakt. Tussen 2000 en 2007 kende de export zelfs een groei van ruim 93%. Toch bedroeg de exportstijging in 2007 slechts 4,8%, tegenover 15% in 2006.

”Hoewel bier, met een consumptie van 86 liter per inwoner, de meest verkozen alcoholische drank van de Belgen blijft, gaat zijn positie er jaar na jaar op achteruit”, zegt voorzitter Theo Vervloet. In 2007 daalde de consumptie met met 2,5%, tegenover -1,1% in 2006. De federatie kijkt de groeiende afhankelijkheid van de export met lede ogen aan en pleit voor een stabilisatie van de binnenlandse consumptie.

Rookverbod

De federatie wijst op de politieke beslissingen die in de toekomst vermoedelijk genomen zullen worden: ”Die beslissingen zullen geïnspireerd zijn door enkele maatschappelijke evoluties zoals het totale rookverbod in cafés, de beperkingen op de verkoop, bv. in tankstations langs de autowegen, verplichte waarschuwingen op etiketten of lokale beslissingen die de bierconsumptie op openbare plaatsen verbiedt.”

Vastgoed

Jobs in de regio