'Plots nemen ze dubbele dosissen'

'Plots nemen ze dubbele dosissen'

'Plots nemen ze dubbele dosissen'

Print
“Het gebruik van generieke geneesmiddelen leidt tot veel verwarring en zelfs valpartijen, ongelukken en breuken bij patiënten. Vooral oudere mensen nemen hierdoor verkeerde dosissen, op foute momenten of ze beginnen onbewust middelen te mengen”, vertelt de Mechelse huisarts Paul Moeremans, die het geneesmiddelengebruik onderzocht bij zo’n 1.300 patiënten.

Sinds 2005 zijn artsen in ons land verplicht om een minimum aantal goedkope geneesmiddelen voor te schrijven. Voor de huisartsen bedraagt dat bijvoorbeeld 27 % van het totaal van hun voorschriften. Artsen kunnen kiezen om generieken (of kopieën) voor te schrijven of originelen die na 20 jaar op de markt minstens 30 % in prijs moeten dalen.

Originelen en generieken bevatten dezelfde bestanddelen en zijn dus evenwaardig. De laatsten komen ook maar op de markt nadat ze een biomedische test hebben doorstaan. Toch signaleren een aantal artsen dat patiënten anders omgaan met deze goedkopere kopieën.

“Toen ik enkele patiënten overschakelde op generieken, viel het me op dat ze na verloop van tijd minder goed behandeld werden”, vertelt Paul Moeremans. Om de oorzaak te achterhalen, begon hij een systematisch onderzoek van het geneesmiddelengebruik en het apotheekkastje van zijn patiënten.

Psychologisch

Hij stelde bij veel patiënten een psychologisch effect vast. “Zodra hun medicatieschema wijzigt, zorgde dit voor verwarring en waren ze minder therapietrouw. Heel wat generieken van maagpillen en kalmeer- en slaappillen werden door patiënten ook niet goed verdragen."

"Daardoor namen sommigen een dubbele dosis omdat ze het gevoel hadden dat het niet werkte of ze slikten hun pil op een verkeerd moment. Dat had soms zware gevolgen zoals valpartijen, ongevallen en breuken."

“Om de verwarring compleet te maken worden regelmatig verschillende generieken van hetzelfde middel aan een patiënt afgeleverd. Om dat te voorkomen, schrijf ik nu weer merkmiddelen voor, waarvan er veel ook in prijs gedaald zijn.”

Nu in het nieuws