Wat u nog niet wist over jarige Fabiola

Wat u nog niet wist over jarige Fabiola

Wat u nog niet wist over jarige Fabiola

Print
Vorige week kreeg ze al verjaardagstaart van de rest van de koninklijke familie, maar eigenlijk is koningin Fabiola vandaag pas 80. Interviews wil de weduwe van koning Boudewijn niet geven, maar in twee boeken die nu over haar verschijnen, schetsen ingewijden Fabiola als een hyperreligieuze maar tegelijkertijd energieke, warme, spontane en zelfs humoristische koningin-weduwe. Even grasduinen door de Fabiolaweetjes.

* Fabiola heet Fabiola omdat haar ouders gefascineerd raakten door het verhaal van de Romeinse patriciërsdochter Fabiola die haar rijkdom opzij schoof om christen te worden.

* In het voorjaar van 1960 leren Boudewijn en Fabiola elkaar in het geheim kennen in Brussel. De ontmoeting is gearrangeerd door kardinaal Suenens die de Ierse zuster Louise-Marie ‘Veronica’ O’Brien uitzond om - op vraag van Boudewijn zelf - een (Spaanse) vrouw voor hem te vinden.

* Fabiola zou het aanzoek van Boudewijn “het eerste jaar” verscheidene keren hebben geweigerd. Ze zou de beginnende relatie zelfs hebben verbroken.

* De lievelingskleur van Fabiola is koningsblauw en ze recycleert graag kledingstukken. Haar bruine bontcapeje gaat al decennia mee.

* Sinds de dood van Boudewijn in 1993 draagt Fabiola zijn polshorloge.

* Fabiola leeft sober, op het randje van het ascetische. Pomerol is haar lievelingswijn, maar ze houdt nog meer van vers geperst fruitsap. Ze is verzot op visgerechten en zoete desserts.

* Fabiola speelt aardig piano en gitaar en naar verluidt zelfs accordeon. Ze componeerde ooit liedjes onder de naam Cleopatra. ‘Don Quichot’ is haar favoriete boek, na de Bijbel. Ze schreef zelf ‘De twaalf wonderbare sprookjes’.

MEEST RECENT