DNA-testen ondermijnen vertrouwen in rechtssysteem VS

DNA-testen ondermijnen vertrouwen in rechtssysteem VS

DNA-testen ondermijnen vertrouwen in rechtssysteem VS

Print
Na meer dan tien jaren van dna-testen, beroepsprocedures en wachten in de dodencel, zal de ter dood veroordeelde Michael Blair binnenkort waarschijnlijk van blaam gezuiverd worden. Een nieuwe tik op de vingers voor het Amerikaanse doodstrafsysteem.

Uitgebreide dna-testen op haarmonsters tonen aan dat er geen verband bestaat tussen Blair en een kind dat in 1993 werd vermoord. Naar verwachting zal het Texaanse hof van beroep de zaak heropenen. De aanklagers kunnen dan de beschuldigingen tegen Blair intrekken op grond van gebrek aan bewijs. Alle dna-testen wijzen op de onschuld van Blair, zeggen zowel zijn advocaat als de openbare aanklager.

Bewijs

Het belangrijkste bewijs tegen Blair, die in 1999 bijna was geëxecuteerd, was de uitslag van microscopisch onderzoek van haarmonsters. “Deze zaak laat duidelijk zien dat er in dit systeem fouten worden gemaakt en dat die fouten vergaande consequenties kunnen hebben”, zegt Barry Scheck, mededirecteur van het Innocence Project dat Blair bijstaat.

“Wat nog zorgwekkender is, is dat het soort bewijs dat leidde tot de veroordeling van Blair dagelijks gebruikt wordt in zaken in het hele land.” Het Innocence Project is een nationale organisatie door middel van dna-testen probeert onschuldig veroordeelden van blaam te zuiveren.

Strafblad

Bij de veroordeling van Blair speelde een rol dat hij een strafblad had. Hij was al eerder met justitie in aanraking geweest wegens seksueel misbruik van kinderen. Toen de zeven jaar oude Ashley Estell in 1993 gewurgd werd teruggevonden nadat ze was ontvoerd uit een drukke speeltuin in Plano in Texas, viel de verdenking op Blair. “Niemand had hem gezien met het kind”, zegt Blairs advocaat Philip Wischkaemper. “Er bestond geen enkel bewijs van contact tussen hen.”

Ook als Blair wordt vrijgesproken van de moord op het meisje, blijft hij levenslang vastzitten voor het seksueel misbruik van kinderen, waarover hij een bekentenis heeft afgelegd. De moord heeft hij altijd ontkend.

De emoties rond de zaak liepen destijds zo hoog op, dat de rechtszaak driehonderd mijl verderop werd gehouden om Blair te beschermen. Er werden speciale “Ashley-wetten” aangenomen om kindermisbruikers voortaan beter te kunnen volgen en strengere straffen op te kunnen leggen.

Bron: IPS

Nu in het nieuws