Schildpadden racen voor het goede doel

Schildpadden racen voor het goede doel

Schildpadden racen voor het goede doel

Print
Saphira II, een 159 cm lange zeeschildpad, staat op het punt de tweede editie van de “Great Turtle Race” te winnen. Met de race in de Stille Oceaan tussen elf lederschildpadden, willen onderzoekers en milieuorganisaties op een ludieke wijze aandacht vragen en geld inzamelen voor deze met uitsterven bedreigde diersoort.

De elf lederschildpadden racen om het snelst naar de datumlijn die door het midden van de Stille Oceaan loopt. Zeven exemplaren startten op een strand in Indonesië, op het eiland Nieuw-Guinea, waar de schildpadden hun eieren komen leggen. Vier anderen vertrokken vanuit Monterey Bay in Californië, aan de Amerikaanse westkust, waar ze op kwallen komen jagen.

Virtuele start

Wetenschappers deden de elf raceschildpadden een rugzakje met een zendertje aan zodat ze kunnen worden gevolgd door een satelliet van de NOAA, de meteorologische dienst van de Verenigde Staten. De race begon op 2 juni, maar in realiteit zijn de schildpadden vertrokken op verschillende tijdstippen vorige zomer. Om er een race van te maken, hebben de organisatoren die dieren op 2 juni virtueel samen laten starten, een beetje zoals bij een tijdrit in de Tour de France.

Van 115.000 naar 5.000 exemplaren

Ruim acht dagen later ligt Saphira II, die uit Californië vertrok, op slechts 264 zeemijl van de finishlijn in het midden van de Stille Oceaan. Met een voorsprong van 245 mijl op de nummer 2, Drexelina II, die uit Nieuw-Guinea vertrok, lijkt de eindwinst haar niet meer te kunnen ontgaan. De snelle Saphira legde per dag gemiddeld 422 zeemijl (732 kilometer) af.

In twintig jaar tijd is het aantal lederschildpadden in de Stille Oceaan verminderd van 115.000 tot minder dan 5.000 exemplaren. In dat tempo is de soort, die al meer dan honderd miljoen jaar oud is en de planeet ooit deelde met de dinosaurussen, binnen tien jaar uitgestorven. Daarom klinkt de ondertitel van de race lichtjes cynisch: “Ze gaan sneller dan je denkt”.

Internetgebruikers kunnen de schildpadden aanmoedigen op de website www.greatturtlerace.org.

Bron: IPS

MEEST RECENT