China begint inhaalrace windenergie

China begint inhaalrace windenergie

China begint inhaalrace windenergie

Print
China wil tegen 2010 drie keer meer stroom halen uit windenergie dan nu. Het land lijkt goed op weg naast rijke landen als Duitsland, Spanje en de VS een koploper te worden voor die vorm van groene energie. Voor China is het een absolute noodzaak, want de rook van de steenkoolcentrales verstikt de steden.

China zal tegen 2010 windturbines hebben met een gezamenlijk vermogen van 20.000 megawatt, zegt Song Yanqin van het Chinees Instituut voor Energieonderzoek (ERI) Dat is amper 2.000 megawatt minder dan wat wereldleider Duitsland met zijn meer dan 18.000 windturbines eind 2007 haalde. Nu zit China aan 6.000 megawatt, maar eind dit jaar moet dat cijfer al oplopen tot 10.000 megawatt. Met een groeicijfer van 127,5 procent toonde China vorig jaar alvast dat het menens is.

India blijft achter

Wereldwijd groeide de sector van de windenergie in 2007 met 26,6 procent, zegt de World Wind Association. In Duitsland vlakte de groei af tot 7 procent, maar de VS en Spanje deden het met groeipercentages van 45 en 30 procent beter dan gemiddeld. Met een groei van 25 procent ziet India zijn vierde plaats bedreigd – China komt immers vervaarlijk opzetten. Voorlopig doet India het met een geïnstalleerd vermogen van 7850 Megawatt eind 2007 wel nog altijd beter dan China.

China heeft de stroom uit windturbines nog veel harder nodig dan de rijke landen. Door zijn snelle economische groei heeft het land almaar meer energie nodig. Stroom haalt China nog vooral uit steenkoolcentrales, want het land heeft grote voorraden steenkool. De Chinese regering schat dat de vraag naar steenkool de komende tijd nog met 3,5 procent per jaar zal groeien. Daardoor wordt China een steeds grotere producent van broeikasgassen. Ook de andere verbrandingsgassen zorgen voor problemen. Volgens de Wereldbank liggen twintig van de dertig meest vervuilde steden ter wereld in China.

Bron: IPS

Nu in het nieuws