De carrière van Tom Boonen in vogelvlucht

De carrière van Tom Boonen in vogelvlucht

De carrière van Tom Boonen in vogelvlucht

Print
In afwachting van de gevolgen van het feit dat Tom Boonen betrapt werd op druggebruik: een terugblik op wat Tornado Tom in zijn carrière al bewerkstelligd heeft.

Geboren op 15 oktober 1980 was hij een van de allerjongsten in zijn leeftijdsreeks. Maar dat was er niet aan te merken. Tom streed overal voor wat hij waard was, maar kwam heel vaak maar een tikkeltje te kort om de bloemen te grijpen. Tweede en derde plaatsen in overvloed dus en in de grotere wedstrijden bijna altijd bij de eerste tien.

Parijs-Roubaix

Boonen stak voor het eerst de neus aan het venster in 2002. Hij behaalde toen op 21-jarige leeftijd, als helper van George Hincapie, een podiumplaats in Parijs-Roubaix. Het leverde hem een contract op bij Quick.Step-Davitamon, naast Johan Museeuw. In 2004 haalde hij maar liefst 19 overwinningen, waaronder de E3-Prijs Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs. Hij won ook twee ritten in de Tour de France.

2005 was hét jaar van Tom Boonen. Hij won op één week tijd zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix en werd als een god onthaald in eigen land. In de Tour won hij twee etappes en droeg hij enkele dagen de groene trui, maar hij moest opgeven wegens een knieblessure. Hij vocht terug en in het najaar behaalde hij zijn grootste triomf: 'Tommeke' werd op zijn 24 wereldkampioen in Madrid. Herbeleef die sprint nog eens dankzij YouTube.

Opnieuw de Ronde

In de regenboogtrui won Boonen meteen vier etappes en het eindklassement van de Ronde van Qatar. Hij won ook drie etappes in Parijs-Nice en opnieuw de Ronde van Vlaanderen, ditmaal in een sprint met Leif Hoste. In Parijs-Roubaix moest hij zijn meerdere erkennen in Fabian Cancellara. In de Tour droeg hij vier dagen geel, maar moest hij wederom opgeven.

Vorig seizoen won Boonen alleen semi-klassiekers als Dwars door Vlaanderen en de E3-Prijs Vlaanderen, maar pakte hij wel twee ritzeges én de groene trui in Tour De France. Eind vorig jaar kwam hij vooral in het nieuws met zijn nieuwe liefde, de 16-jarige Sofie Van Vliet.

2008 begon moeilijk voor de Bom van Balen, maar hij legde zijn critici het zwijgen op met een indrukwekkende zege in Parijs-Roubaix. Drie dagen later ging hij echter de boot in toen hij te vroeg juichte in de Scheldeprijs. Hij pakte wel de slotrit in de Ronde van België. Boonen pikte dit jaar ook de draad weer op met zijn ex Lore, maar kwam de laatste tijd negatief in het nieuws: overdreven snelheid, alcoholmisbruik en helaas nu ook druggebruik.

Lees ook:
Michel Wuyts niet verrast over misstap Tom Boonen
"Geen Tour de France voor Tom Boonen?"
Boonen vlucht naar Frankrijk
Parket bevestigt cocaïnegebruik van Tom Boonen

MEER SPORTNIEUWS