"Geen Tour de France voor Tom Boonen?"

Geen Tour de France voor Tom Boonen?

"Geen Tour de France voor Tom Boonen?"

Print
Het nieuws over het cocaïneverhaal van Tom Boonen slaat in als een bom in Vlaanderen. Overal reageren mensen geschokt op de onthullingen over het cocaïnegebruik van de gevallen bom van Balen. Hoofdredacteur Noël Truyers van wielermagazine Cyclo Sprint spreekt zelfs van een rampdag voor het Belgische wielrennen. "De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Een ramp"

Mijnheer Truyers, het nieuws over het cocaïnegebruik van Boonen slaat in als een bom?

Truyers: "Zeer begrijpelijk. Dit is voor alle betrokken partijen een catastrofe. Voor Boonen zelf, voor zijn team, maar nog meer voor het Belgische wielrennen. Onlangs hebben wij een onderzoek uitgevoerd naar de wieleridolen bij de Belgische aspirantjes (8 tot 12 jaar, nvdr). Weet je dat 80 procent van die gastjes zonder aarzeling Boonen als idool noemde. Iedereen dweept dus met Boonen. Als dan zo iemand van zijn voetstuk valt, tja, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Ik begrijp Boonen niet."

Wat gaat er nu gebeuren? Zal Boonen geschorst worden want buiten wedstrijden kan je voor cocaïnegebruik geen sportieve sancties krijgen?

"Afwachten. Welke houding gaan de instanties aannemen? Maar ik verwacht alleszins dat hij de Tour niet mag rijden. Het zou mij niet verbazen dat de Tourdirectie zijn veto gaat stellen tegen een deelname van Boonen omdat hij sowieso betrokken is in een drugaffaire. Maar globaal bekeken is het momenteel nog wat te vroeg om over de gevolgen te spreken. Dat zal pas later duidelijk worden. Maar dat er iets zal moeten gebeuren staat buiten kijf. Twee keer te hard rijden in twee weken, dronken rijden, cocaïnegebruik. Allez, het lijstje stopt niet. Dit is een pure schande. Anti-sport, als je het mij vraagt."

Volgens sportdokter Chris Goossens kan Boonen niet sportief geschorst worden?

"Ik herinner mij nochtans een geval met Jan Ullrich die betrapt was op een partydrug. Ik weet niet meer zeker of het cocaïne was. Maar ik weet wel dat hij daar een schorsing voor gekregen heeft. Nogmaals, afwachten."

Het einde van de wielerloopbaan van Tom Boonen?

"Bwah, als hij zo doorgaat natuurlijk wel. Ik ben echt nieuwsgierig naar de reacties uit zijn kamp (Quick-Step heeft intussen bekendgemaakt dat het de zaak tot op het bot zal uitspitten, nvdr). Je moet goed weten dat Quick-Step de geldkraan voor een groot stuk heeft dichtgedraaid. Lefevere moet op zoek naar een nieuwe sponsor en door deze onthullingen zal dat niet van een leien dakje lopen. Ik vrees het einde van Quick Step-Innergetic."

Boonen flirt ondertussen met het Franse team Bouygues-Telecom. Een teken aan de wand?

"Natuurlijk. Het kan ook zijn dat er met zoveel geld naar Boonen gegooid wordt dat hij zelf blij is dat hij er vanaf is. Lefevere zal ook nooit meer het budget hebben dat hij dit jaar had. Quick-Step wil nog maar voor de helft meedraaien. Hij moet een dikke vis vinden en of dit nu nog gaat lukken met de onthullingen rond Boonen lijkt mij heel twijfelachtig. En hoe gaan de Fransen van Bouygues reageren op dit verhaal? Hun houding naar dopingzondaars is er een pak strenger op geworden. Ik betwijfel of het riante loonaanbod voor Boonen na vandaag nog geldig is. De gevolgen van Boonen op financieel vlak zullen niet te overzien zijn."

FrBaLees ook:

Michel Wuyts niet verrast over misstap Tom Boonen
De carrière van Tom Boonen in vogelvlucht
Boonen vlucht naar Frankrijk
Parket bevestigt cocaïnegebruik van Tom Boonen

Meer sportnieuws