Acties bij de vleet en zelfs een blokkade van Brussel

Vrachtwagenchauffeurs die een blokkade van Brussel plannen, een staking van de gemeente- en provinciepersoneel en een breed uitgesmeerde actie van chauffeurs van De Lijn. Het komt de komende dagen allemaal op ons af. Maandag manifesteerden al ongeveer 20.000 mensen in Antwerpen en Luik voor meer koopkracht.

Centraal thema voor al deze acties zijn stijgende prijzen. De vrachtwagenchauffeurs zullen actie voeren tegen de hoge dieselprijzen. De Belgische transporteursunie UPTR wil volgende week actie voeren en denkt heel concreet aan een blokkade van Brussel. Op 19 en 20 juni is het Europese top in Brussel, een uitgelezen moment om in actie te komen, merkt zegt secretaris-generaal Michaël Reul van de UPTR op. De Vlaamse transporteursfederatie SAV heeft nog niet beslist of ze ook van zich laat horen, SAV telt 1.600 leden.

24-urenstaking

Er is een 24 urenstaking op komst. De vakbonden roepen dinsdag 24 juni op tot een algemene staking. Dat betekent dat al het gemeente- en provinciepersoneel en ook de OCMW-ambtenaren in Vlaanderen die dag het werk neerleggen.

Weinig Lijn

De staking van De Lijn loopt intussen verder. In Oost-Vlaanderen is het aantal bussen en trams beperkt. De vakbonden eisen meer koopkracht. In Gent, Sint-Niklaas en Aalst is minder dan 4 op de 10 bussen en trams uitgereden. Woensdag zijn Limburg en West-Vlaanderen aan de beurt. Donderdag wordt Vlaams-Brabant het doelwit van de busstaking.

Nu in het nieuws