Procureur-generaal Cassatie wil nieuw proces-Erdal

Procureur-generaal Cassatie wil nieuw proces-Erdal

Procureur-generaal Cassatie wil nieuw proces-Erdal

Print
De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie wil dat het proces-Erdal wordt overgedaan in Brussel. Het Antwerpse Hof van Beroep sprak op 7 februari 4 van de 7 beklaagden vrij. Onder hen de ontsnapte Fehriye Erdal. Ze werden er van beschuldigd om lid te zijn van de extreem-linkse Turkse terreurgroep DHKP-C. Maar het Antwerpse hof vond dat de zeven beklaagden geen terreurgroep vormden, geen criminele organisatie en zelfs geen bende. Antwerpen vond dat men niet kon bewijzen dat de zeven beklaagden betrokken waren bij enige aanslag of bij de voorbereiding daarvan in Turkije, in het buitenland of in België.

Het federaal parket ging in beroep en procureur-generaal Duinslaegher van het Hof van Cassatie volgt hen. Volgens Duinslaegher interpreteert het Antwerpse Hof de wet verkeerd. Om veroordeeld te worden voor lidmaatschap van een terreurgroep, een criminele organisatie of een bende, is het helemaal niet nodig dat je zelf aanslagen hebt gepleegd of daaraan hebt meegewerkt. Het volstaat dat je lid wilde zijn van die bende en wist wat ze deed, je moest niet zelf aanslagen willen plegen, plegen of plannen.

De verdediging pleit op 24 juni. Als Cassatie zijn procureur-generaal volgt, wat meestal gebeurt, dan moet de zaak-Erdal naar het Brusselse Hof van Beroep. De zaak-Erdal zal dan voor de vierde keer behandeld worden.

Een uitvoerige analyse van het Antwerpse arrest vind je op de expertensite van John de Wit.

Nu in het nieuws