Wase burgemeesters bekritiseren communicatie over geurhinder.

Wase burgemeesters bekritiseren communicatie over geurhinder.

Wase burgemeesters bekritiseren communicatie over geurhinder.

Print
Antwerpen - Het Waasland werd maandag rond de middag opgeschrikt door een sterke geurhinder. De oorzaak was maandagavond nog niet achterhaald, maar vermoedelijk veroorzaakte een bedrijf in de Antwerpse haven de stankwolk. Vele Waaslanders zijn niet te spreken over de gebrekkige communicatie.

De stank van verbrand rubber dreef in de namiddag over Beveren naar Sint-Niklaas, Kruibeke, Stekene, Temse en Bornem. De gouverneur van Oost-Vlaanderen gaf de Wase burgemeesters het advies gegeven hun inwoners te verwittigen. Scholen en kinderdagverblijven moesten hun kinderen binnenhouden. Ook in rusthuizen moesten alle ramen en deuren dicht. Om 16.45u berichtte de provincie dat de geur op geen enkel moment een gevaar betekende voor de volksgezondheid.

Ontkenning

Maandagavond was er nog steeds grote onduidelijkheid over de oorzaak. Er werd gedacht dat de brand bij de Antwerpse olieraffinaderij Belgian Refining Corporation de oorzaak was. Die brand ontstond rond drie uur, maar volgens enkele werknemers deed er zich die ochtend al een brandje voor in het bedrijf. Die zou mogelijk de geurhinder veroorzaakt kunnen hebben. De directie ontkent een eerder incident en de Antwerpse brandweer was evenmin op de hoogte.

Verontwaardiging

De gemeentebesturen van Beveren en Zwijndrecht reageerden verontwaardigd op het feit dat het betrokken bedrijf op geen enkele manier gecommuniceerd heeft. ”We hebben geen enkele melding gekregen. Dit kan echt niet”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren. ”We hebben de geurhinder zelf moeten vaststellen, pas dan wisten we dat er iets aan de hand was. We wisten van niks. Wat konden we doen?”

Maatregelen

Burgemeester Antoine Denert (DENERT) van Kruibeke wil maatregelen. “De communicatie in het Waasland was niet goed. Toen onze brandweer de stank opmerkte, namen we zelf het initiatief om de inwoners te verwittigen ramen en deuren dicht te houden. Een hele dag lang heb ik niks uit Beveren of van de provincie gehoord. Als nu ook nog de brandweerhervorming eraan komt, wordt alles nog verder van ons bed geregeld. De communicatie moet beter worden gestroomlijnd.

Joris Vergauwen
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio