'Gasbedrijf veroorzaakte dodelijke aardbeving in Java'

'Gasbedrijf veroorzaakte dodelijke aardbeving in Java'

'Gasbedrijf veroorzaakte dodelijke aardbeving in Java'

Print
Geen aardbeving, maar wel een gasbedrijf dat boringen uitvoerde, veroorzaakte de vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Java, die al twee jaar lang modderstromen veroorzaakt en al meer dan 50.000 mensen van het eiland heeft verjaagd. Dat zegt een internationaal team van experten.

De onderzoekers zijn er van overtuigd dat het olie- en gasbedrijf Lapindo Brantas aan de basis ligt van de vulkaanuitbarsting. "We kunnen aantonen dat er een plotse toename van gas was in de boorput, een dag voordat de vulkaan actief werd", zei professor Richard Davies aan het Australische News.com.

Na de grote instroom van gas zou de druk in de boorput boven het kritieke niveau gestegen zijn. Zo is er een ondergrondse eruptie ontstaan waardoor er ook modder vrijkwam. De onderzoekers zeggen dat de eruptie nu spijtig genoeg onomkeerbaar is en dat die niet kan gestopt worden.

Schadevergoeding

De uitbarsting van de Lusi vulkaan heeft al voor miljoenen dollars schade gezorgd sinds de uitbarsting in mei 2006. De modder is nu verspreid over een oppervlakte 6,5 vierkante kilometer en vloeit nog steeds aan een tempo van 100.000 kubieke meter per dag. In twee jaar tijd kwamen al 6.000 mensen om als gevolg van de vulkaanuitbarsting en zijn 1,5 miljoen inwoners dakloos geworden.

Het gasbedrijf en sommige experten blijven volhouden dat een aardbeving van twee dagen voordien en zijn naschokken de eruptie veroorzaakten, maar de onderzoekers stellen dat die aardbeving niet zo hevig was en te ver af om enig effect op de uitbarsting te kunnen hebben gehad.

De Indonesische overheid eist nu 426 miljoen dollar van het bedrijf Lapindo om de geleden schade te vergoeden.

Nu in het nieuws