Rode rijst  nieuw wondermedicijn tegen hartziektes

Rode rijst nieuw wondermedicijn tegen hartziektes

Rode rijst nieuw wondermedicijn tegen hartziektes

Print
Peking Eend is goed voor je cholesterol en voor je hart. Een Chinees onderzoek waarbij 5.000 hartpatiënten betrokken waren, toont aan dat rode rijst - essentieel onderdeel van Peking Eend, de rijst kleurt het gerecht - het risico op een hartinfarct met 45 procent vermindert.

De Britse krant The Daily Express maakt melding van de onderzoeksresultaten. Hoewel het onderzoek zich toespitste op hartziektes werd ook een daling met twee derden van het aantal kankerdoden vastgesteld. Een extract van rode rijst zou veel efficiënter zijn dan statines, het werkende bestanddeel in nu gebruikte cholesterol-verlagers.

Verder onderzoek

Een Amerikaanse onderzoeker waarschuwt er wel voor dat het nog niet geweten is hoe het extract van rode rijst werkt. Ook is er kans op leverschade bij inname van te hoge doses.

De gedurende vijf jaar gevolgde patiënten kregen elke dag 300 miligram extract of een placebo. Wanneer verder onderzoek deze gegevens staaft, zal XZK - zo is het extract bekend - een zeer belangrijk medicijn worden in de bestrijding van cardiovasculaire ziektes.

Nu in het nieuws