Dat alcohol goed voor de oren is !!!

Moet je horen: wie niet rookt, zijn gewicht onder controle houdt én geregeld met mate alcohol drinkt, heeft minder kans om op latere leeftijd gehoorproblemen te krijgen. ”Tot op zekere hoogte is ouderdomsslechthorendheid dus te vermijden”, concluderen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.

ghouben

Het Centrum Medische Genetica van de UA coördineerde het grootste onderzoek ooit naar de oorzaken van ouderdomsslechthorendheid (OSH).

OSH is het geleidelijk verslechteren van het gehoor met de leeftijd. Iedereen heeft er mee te maken, maar bij sommige mensen is het probleem groter dan bij anderen.

Met mate drinken

Heel opvallend: wie geregeld een glaasje alcohol drinkt, heeft minder kans op gehoorproblemen. ”Dat geldt wel alleen voor wie met mate drinkt”, benadrukken de wetenschappers. ”Beperkt alcoholgebruik blijkt een beschermende werking te hebben.”

Ook zwaarlijvigheid

Wellicht is het geen toeval dat de risicofactoren voor ouderdomsslechthorendheid dezelfde zijn als die voor hart- en vaatziekten. ”Het binnenoor is een doorbloed orgaan. Het is erg belangrijk dat de afvalstoffen er grondig worden weggewerkt. Lawaai, roken en zwaarlijvigheid verminderen de doorbloeding, wat voor gehoorproblemen zorgt.”

Al op je twintigste

Vermijd overdreven lawaai en leef gezond, klinkt het advies van Fransen en Van Camp. ”Eén à twee glazen alcohol hebben een positief effect. Ons onderzoek toont geen verschil aan tussen bier en wijn. Ook belangrijk: als je op je twintigste zwaar rookt en drinkt, maar later gezonder gaat leven, is het onheil geschied. De toegebrachte schade aan het gehoorsysteem is onherroepelijk.”

Vastgoed

Jobs in de regio