Antwerpse winkeliers maken ruzie

Antwerpse winkeliers maken ruzie

Antwerpse winkeliers maken ruzie

Antwerpen - De braderie van de Meir tijdens de laatste dagen van de sperperiode schiet bij de ondernemersorganisatie Unizo Antwerpen Stad in het verkeerde keelgat. “Dit is oncolle­giaal tegenover de andere winkelstraten”, zegt Unizo. “Daarom organiseren we braderieën voor de andere winkelassen.”

De braderie op de Meir vindt plaats van vrijdag 27 juni tot en met 30 juni. “Op de website kondigen zij superbraderieprijzen aan net voor de zomerkoopjes die op 1 juli beginnen”, zegt Ivo Nicolay, voorzitter Unizo Antwerpen Stad. “De vzw Meir wil met de braderie versneld koopjes aanbieden. De winkels op de Meir halen het geld uit de zakken van de klanten nog voor de koopjesperiode begint. De winkelas Meir wil hier voordeel halen op de andere winkelstraten.”

Unizo Antwerpen Stad doet een tegenzet door in de andere winkelstraten tijdens dezelfde perio­de ook een braderie te organiseren. “Het initiatief krijgt de naam Zomerse Zotte Dagen”, zegt Nicolay. “Sommige straten gaan spijtig genoeg niet kunnen deelnemen omdat zij al een braderie organiseren op een andere periode in het jaar. De wetgeving laat maar één braderie per jaar toe.”

Wettelijk toegelaten

Linda Cloots van de vzw Meir is zich van geen kwaad bewust. “Het is wettelijk toegelaten om een braderie te organiseren tijdens de sperperiode”, zegt Cloots. “We toetsten dit af bij de economische inspectie en de stad Antwerpen. Waarom zou de Meir geen braderie mogen organiseren en de rest van de Antwerpse winkelassen wel? Ik begrijp het standpunt van Unizo niet. Toch moet ik Unizo dankbaar zijn, want negatieve reclame is ook reclame.”

Verwacht geen klassieke braderie met kraampjes op de Meir. “Als cultuur-historische as mogen we geen kraampjes op straat zetten”, zegt Cloots. “Er zal wel veel animatie zijn. In de winkels zijn braderieprijzen.”

Even afzijdig

Antwerps schepen van Middenstand Robert Voorhamme (sp.a)­ houdt zich voorlopig afzijdig van het conflict. Hij wacht op het advies van de beleidsadviesraad Detailhandel en Horeca.

“In de beleidsadviesraad zitten de winkeliersverenigingen”, zegt Joke Cortens, woordvoerster van schepen Voorhamme. “De schepen wil weten hoe de lokale overheid hoort te reageren op deze aanvragen. Het stadsbestuur kan in de aanvraag van de Meir niet tussenkomen omdat het hier om een occasionele handelsmanifestatie gaat.”


SVW

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio