Nog geen duidelijkheid over moordzaak

Stekene - ”Ik ben verantwoordelijk voor de dood van mijn vrouw. Ik had het mes in mijn handen en ik heb gestoken. Maar vraag mij niet hoe, wat of waarom.” Dat was in het kort de uitleg die Hugo Van Acker (34) uit Stekene maandag in de assisenzaal gaf over de fatale messteek die hij op 14 juli 2005 aan zijn echtgenote Geneviève Van den Bossche toediende.

Voorzitter Jean Libert sloeg de hele voorgeschiedenis over om meteen de feiten te behandelen. Maar Van Acker liet de voorzitter en de jury in het ongewisse over wat er die dag in zijn hoofd omging. Het openbaar ministerie beschuldigt Van Acker van moord en zegt met andere woorden dat zijn actie zorgvuldig gepland was en hij zijn vrouw wilde doden. Van Acker ontkent dat hij haar dood wilde.

Alleen maar dreigen

Wat Van Acker al een tijd vermoedde, werd die dag bevestigd: zijn vrouw had een ander. Hij wilde absoluut weten wie het was, maar Van den Bossche stuurde hem wandelen. ”Ik was kwaad en gefrustreerd. Ik wilde duidelijkheid. Ze moest het mij zeggen. Het was nu of nooit. Ik twijfelde om het mes mee te nemen. Ik had er zelf schrik van en wist dat ik in mijn toestand met zo’n wapen een gevaar vormde. Maar alle middelen waren goed om haar te doen bekennen. Het mes was alleen bedoeld om te dreigen.”

”Dreigen? Je stak het mes weg in je achterzak”, wierp de voorzitter op. ”Ik veranderde van gedacht toen ik de kinderen buiten zag spelen. Toen ik op het terras stond, kon ik niet meer terug. Ik kreeg van haar geen reactie. Toen ik wilde weggaan, maakte ze met haar hoofd een wegwerpgebaar. Ik heb me weer omgedraaid en het volgende wat ik weet, is dat het mes in haar borst stak. In een fractie van een seconde was het gebeurd. Ik heb die steek nooit gezien.”

Recht in het hart

Van Acker kon het wapen niet beter richten. Het vleesmes drong het lichaam binnen, recht in het hart. ”Kan het niet dat je op dat moment zo woedend was dat je haar dood wilde?”, drong de voorzitter aan. ”Ik kan uw vragen niet beantwoorden”, repliceerde de beschuldigde. ”Ik heb me nooit gerealiseerd wat er aan het gebeuren was. Mocht ik dat wel gedaan hebben, dan stond ik hier niet. Dat mes meenemen, is het stomste dat ik ooit heb gedaan.”


HDR
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio