Politie leert kleuters fietsen

Politie leert kleuters fietsen

Politie leert kleuters fietsen

Hamme - De politiezone Hamme-Waasmunster start samen met enkele partners een uniek project in Vlaanderen: Kleuterfietsen. Het doel daarvan is kleuters voorbereiden op een veilige deelname aan het verkeer.

“We leren onze kinderen zwemmen, lezen, schrijven, voetballen en turnen, maar aan fietsen wordt weinig aandacht besteed”, legt inspecteur Philip De Wilde uit. “Het project Kleuterfietsen is erg belangrijk. Zowel voor de school, de ouders als de politie is hier een taak weggelegd.”

De 5- en 6-jarige kleuters leren tijdens het project niet enkel verkeerssituaties beoordelen, maar ook tijdig stoppen, hun evenwicht bewaren en allerlei hindernissen nemen”. Volgens De Wilde zijn reactiesnelheid en gevoel voor coördinatie daarbij belangrijk.

Samenwerking

De gemeentelijke Kleuterschool Ondersteboven stelde als eerste de vraag tot samenwerking met de politie rond verkeersopvoeding bij kleuters. “Het fietsproject is voor kleuters en leerkrachten een verrijkende ervaring”, vindt schooldirectrice Ann Van de Velde. “Er worden motorische vaardigheden bijgebracht. Samen leren fietsen en het contact met de politie versterkt ook het sociale aspect. De kinderen leren al fietsend de verkeersregels.”

Volgens De Wilde staan andere kleuterscholen aan te schuiven om in het project te stappen. “Na evaluatie wil onze politiezone het project Kleuterfietsen volgend jaar uitbreiden, al blijkt nu al dat het om een zeer arbeidsintensief project gaat.”


Wim ONSELAERE
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio