Schilders tonen ’hun’ Heist

Schilders tonen ’hun’ Heist

Schilders tonen ’hun’ Heist

Heist-op-den-Berg - In CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg loopt tot en met 8 juli de tentoonstelling Heist in de schilderkunst. Er zijn werken te zien van de wereldberoemde Jef Verheyen, maar ook van overleden kunstenaars zoals Fil Van Bel en Pieter Nombluez. Christine Liekens toont er voor het eerst in jaren haar werk.

“Toen ik vijf jaar was, zag ik mijn grootvader, de historicus-beeldhouwer-drukker Lodewijk Liekens, schilderijen maken. Toen al wist ik dat ik in zijn voetsporen zou treden. En zo geschiedde. Vanaf mijn achttiende al ben ik ermee bezig. Door mijn werk als doktersvrouw en als moeder heb ik jammer genoeg niet altijd de tijd om veel te schilderen”, zegt Christine Liekens.

“Ik ben enorm onder de indruk van de schoonheid van de dingen. Dat gaat soms heel ver. Een gewone tak kan me bij wijze van spreken al boeien. Zulke dingen wil ik gewoon heel graag vastleggen.” Liekens heeft nog nooit individueel geëxposeerd. Ze deed dat altijd in groepsverband, met kunstkring Hnita. Maar ook dat was intussen jaren geleden. “Ik hou bijzonder veel van mijn gemeente”, gaat Liekens voort. “Het dorp en die berg hebben mij altijd geïntrigeerd. Ik wilde die sfeer vangen en vastleggen.”

Grote collectie

Naast werk van Liekens, Verheyen, Van Bel en Nombluez toont de expo ook werk van Peter Praet, Jos Dierckx, Pol Antonis en de priesters August Van Houdt en Victor Bus. Jef Verheyen, de uit Itegem afkomstige kunstschilder, overleed in 1984 op 52-jarige leeftijd. Van hem wordt op de tentoonstelling een vroeg figuratief werk, Vijver te Itegem, en een studie van de vijver getoond. Je kan er ook het enige schilderwerk van dr. Jozef Weyns (1913-1974), de eerste conservator van het openluchtmuseum Bokrijk, bewonderen. Dat werk stelt de kerk van zijn geboortedorp Hallaar voor.

Op 21 en 22 juni pronkt deze ’Heistse collectie’ ook in de raadszaal van het gemeentehuis van Heist-op-den-Berg. En het hele jaar door toont Edwig Goyvaerts zijn ’Heists’ werk in het Hof van Riemen.


Pierre ANTHONISSEN

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio