Mechelaar is tweede  beste quizzer ter wereld

Mechelaar is tweede beste quizzer ter wereld

Mechelaar is tweede beste quizzer ter wereld

Mechelen - De op één na beste quizzer ter wereld is een geboren en getogen Mechelaar. Ronny Swiggers (46) haalde het tijdens het Wereldkampioenschap Inviduele Quiz van een duizendtal andere deelnemers. Om tot de top te behoren, is hij twintig uur per week bezig met zijn hobby.

Ronny Swiggers moest het goud nipt laten aan de Brit Mark Bytheway, maar dan nog is zijn prestatie pure wereldklasse. Het WK, een organisatie van de International Quizzing Association, vond afgelopen weekend bijna gelijktijdig in een twintigtal landen over de hele wereld plaats. “Dat gebeurt zo om zeker te zijn dat de wedstrijd eerlijk verloopt. In totaal waren er 240 vragen, acht reeksen van dertig over bijvoorbeeld geschiedenis en cultuur. Ze worden gesteld in de taal van de deelnemers”, zegt Ronny.

Hij haalde 172 punten, eentje minder dan wereldkampioen Bytheway. Maar om de prijzen is het hem duidelijk niet te doen. “We krijgen wel een beker. Maar ik speel in de eerste plaats voor de eer”, stelt hij. “Daarom neem ik ook niet zo graag deel aan quizzen op televisie waar je wel veel geld en prijzen mee kan winnen. Al heb ik wel mooie herinneringen aan het BRT-programma Van pool tot evenaar.”

Enige hobby

Quizzen is voor Ronny Swiggers al dertig jaar bijna zijn enige hobby. “Ik spendeer er elke week twintig uur aan. Een vijftal uur gaat naar het lezen van kranten, tijdschriften en websites. Een heel goed krantje vind ik Metro. Het is compact en er staat meer internationaal nieuws in dan in de andere kranten. Nog eens vijf uur besteed ik aan het maken van samenvattingen.

De andere tien uren gaan naar de deelnames aan quizzen. “Elk jaar zijn dat er vijftig. Al sinds mijn zestiende. Ik ben trouwens nog altijd lid van Volkam, de club van quizzers van de vrienden en oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum Mechelen. In ploeg spelen is helemaal iets anders. Je bent complementair. Elke speler heeft zijn specialiteit, terwijl je als individuele deelnemer van alles een beetje moet weten.”

Sven VAN HAEZENDONCK
www.iqa.be
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio