Hofke voldoet niet meer

Duffel - Het woon- en zorghuis Hof van Arenberg wil volgend jaar aan de Rooienberg in Duffel een nieuw rusthuis met 33 kamers en een kortverblijfcentrum met zes verblijfseenheden bouwen. De vzw Emmaüs raamt het nieuwbouwproject op vijf miljoen euro.

Hof van Arenberg bestaat uit twee afdelingen: Hofke en Tabor. Hofke is gehuisvest naast het AZ Sint-Maarten. Tabor bevindt zich op wandelafstand binnen hetzelfde woonerf. Hier wonen dertig hulpbehoevende zusters van het Convent van Betlehem. Het huis is architecturaal een onderdeel van het klooster, maar wel afgescheiden en ingedeeld in twee aparte kleinschalige leefgemeenschappen. Tabor werd samen met het volledige kloostergebouw tussen 2001 en 2005 volledig gerenoveerd.

Leefgroepen

“Omdat het Hofke niet meer zal voldoen aan de erkenningsnormen van 2010, moeten we tegen die tijd een nieuwbouw realiseren. We kiezen hierbij voor een beperkte uitbreiding met drie rusthuiskamers en een centrum voor kortverblijf met zes kamers.”, zegt algemeen directeur Paul Van Tendeloo. “Het nieuwe gebouw sluit aan bij Tabor en telt drie etages. De gelijkvloerse verdieping wordt volledig door een parking ingenomen. Op de eerste en tweede verdieping komen telkens twee leefgroepen van tien bewoners. Het kortverblijf komt eveneens op de tweede verdieping. Het gaat telkens om eenpersoonskamers. Met dit nieuwe concept opteert Hof van Arenberg voor een combinatie van wonen, zorg én welzijn.”, benadrukt Paul Van Tendeloo.

Subsidiebelofte

De Vlaamse overheid keurde het financieel-technisch plan voor de nieuwbouw zopas goed. “Nu is het dus wachten op de subsidiebelofte. Eens die er is, kunnen we gaan bouwen. Hopelijk kan dit al in de loop van 2009. Een goed jaar later zou de bouw klaar moeten zijn. Op langere termijn denken we aan de realisatie van een centrum voor dagverzorging. Het Hof van Arenberg zal dan uitgegroeid zijn tot een multifunctionele voorziening met residentiële zorg, dementiezorg, palliatieve zorg, dagverzorging en kortverblijf”, besluit Paul Van Tendeloo.

De plannen voor het nieuwe woon- en zorghuis zijn te zien tijdens de open dag met eetcafé en cadeauverkoop in het Hofke op dinsdag 24 juni tussen 12 en 18u.

Chris VAN ROMPAEY
www.emmaus.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio