Zonnecollectoren scoren

Lille - Het bedrijf ZEN-Renewables uit Wechelderzande (Lille) realiseert een sterke groei. De firma in zonnecollectoren heeft zopas een montagebedrijf in het Nederlandse Veldhoven overgenomen en een afdeling in Ierland opgericht. Bij ZEN staat ook een aantal vacatures open.

Bedrijven die inspelen op de sterke vraag naar zonne-energie doen het tegenwoordig erg goed. Naast zonnepanelenproducent Izen in Lille gaat het ook ZEN-­Renewables uit de deelgemeente Wechelderzande voor de wind. Zonnecollectoren zetten zonne-energie om in warmte. Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit.

In 2005 startte ZEN met de productie van zonnecollectoren op de Vlimmersebaan met een zestal medewerkers. In drie jaar tijd is het personeelsbestand uitgegroeid tot 25 medewerkers. “We zoeken ook nog altijd nieuwe mensen. Zo staan er vacatures voor twee verkopers open. We hebben zopas een ingenieur aangeworven”, legt Xavier Eelen van ZEN uit. “We hebben net ook het bedrijf Heliotech in het Nederlandse Veldhoven overgenomen. Dat bedrijf maakt gotensets, frames en terugloopvaten voor het monteren van onze installaties. We brengen alle machines over van Nederland naar Wechelderzande. Enkele personeelsleden komen vermoedelijk ook mee naar de Kempen.”

Ierland

ZEN kijkt met de oprichting van een afdeling in Ierland ook verder dan België. “We hebben vorig jaar voor 350 vierkante meter zonnecollectoren geplaatst op een hotel in Dublin. Nu is een sportcomplex in Kilkenny aan de beurt en deze maand staat een project in Cork op stapel”, vervolgt Xavier Eelen. “We slagen erin om de markt te volgen. Maar we zijn alleen een fabrikant, zodat de installateurs, onze afnemers, ons tempo bepalen.”

ZEN en Izen behoorden tot voor kort allebei tot de Conergy­-groep uit Duitsland. Beide firma’s zijn uit die groep gestapt. Xavier Eelen werkte ook jarenlang voor Izen, maar stapte over naar ZEN.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Klik hier door naar de websit van ZEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio