Leg uw ziel bloot in Zingende Vergeetput

Leg uw ziel bloot in Zingende Vergeetput

Leg uw ziel bloot in Zingende Vergeetput

Antwerpen - Raakt Antwerpen straks in de ban van De Zingende Vergeetput? Deze interactieve installatie staat op de stoep van de Bourla. Peter Vandemeulebroecke en Wannes Deneer van De Filmfabriek nemen er tot eind juni de biecht af.

In deze virtuele maatschappij hebben biechtstoelen afgedaan. Op het web verschijnen meer en meer fora waar mensen - anoniem, maar extreem openbaar - hun zonden te grabbel gooien.

Met De Zingende Vergeetput bouwde De Filmfabriek een gelijkaardige installatie, maar dan live en muzikaal. ”De toeschouwer kan er individueel zijn diepste gedachten achterlaten op een briefje”, vertelt Peter Vandemeulebroecke, die samen met compagnon Wannes Deneer in de machine ’woont’. ”Wij verklanken die emoties live en in real time tot muziek. Door zorgen om te zetten in een andere vorm, kan je ze ook verwerken.”

De makers menen dat hun vergeetput - in dit geval een toren - tegemoetkomt aan een reële nood. ”Zelf werp ik soms centjes in zo’n put vanuit de overtuiging dat mijn wensen dan uitkomen”, zegt Vandemeulebroecke. ”Dat soort naïviteit deel ik met veel mensen. Emoties moet je van je af kunnen zetten. Vroeger trok men dan het bos in en vond men zo’n put op zijn pad. Omdat iedereen het druk heeft en een frisse neus halen er niet meer van komt, hebben wij de vergeetput naar de stad gehaald.”

Geïnspireerd om bij deze moderne pastors te biechten te gaan? Klim het laddertje aan de Vergeetput op, en laat je neergeschreven zonden naar beneden dwarrelen. Spits dan je oren, de absolutie volgt dra.

’De Zingende Vergeetput’, Komedieplaats, Antwerpen. Tussen 11 en 29 juni van woensdag tot vrijdag (15u-19u) en in het weekend (11u-15u). Gratis! www.toneelhuis.be
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio