Leonardo DiCaprio speelt  godfather van gamesindustrie

Leonardo DiCaprio speelt godfather van gamesindustrie

Leonardo DiCaprio speelt godfather van gamesindustrie

Print
Hollywood-acteur Leonardo DiCaprio gaat de hoofdrol spelen in een film die gebaseerd is op het leven van de grootvader van de videogame-industrie Nolan Bushnell, de oprichter van Atari. Paramount Pictures heeft de rechten gekocht om het verhaal van Atari-oprichter Nolan Bushnell te mogen verfilmen.
BR>

Bushnell is een levende legende binnen de gamesindustrie. Hij was het brein achter het oerspel ‘Pong’, waarbij twee streepjes en een balletje de hoofdrol speelden. Bushnell, oorspronkelijk een ingenieur van een versterkerfabrikant, knutselde de eerste Pongautomaat in mekaar voor nog geen 1.250 euro. Hij richtte meteen een eigen firma op, het ondertussen legendarisch geworden Atari, een term uit het Japanse spel ‘Go’ die zoveel betekent als ‘I’’ll check you on the next move’. De eerste speelkast belandt in de bar van Andy Capps in het Amerikaanse stadje Sunnyvale. Op het scherm staat de levensbelangrijke, maar doodeenvoudige boodschap ‘Avoid missing ball for high score’. Achtenveertig uur later krijgt een collega van Bushnell een telefoontje van Capps: “Kom die kast maar weer ophalen, ze is al naar de haaien.” Bleek gewoon dat er zoveel muntstukjes inzaten dat de automaat blokkeerde. Allerlei firma’s gingen daarna Pongkasten bouwen. Atari, dat de rechten te laat had gedeponeerd, moest in 1973 zelfs royalty’s betalen aan Magnavox, dat de rechten van de digitale goudmijn naar zich toe had weten te trekken.

Begraven

In 1976 verkocht creatief brein Nolan Bushnell het bedrijf voor 28 miljoen dollar aan Warner. Halverwege de jaren tachtig volgde een crash die Atari nooit te boven kwam. De firma sloot contracten af met de filmmakers van E.T. en Indiana Jones, maar de gamers waren niet geïnteresseerd in deze spin-offs. Een konvooi van twintigtonners geladen met 450.000 E.T.-spellen vertrok naar New Mexico, waar de hele lading in de woestijn werd begraven. Atari raakte in de knoop met softwareleveranciers, in 1984 werden ze van de beurs geknikkerd en nam concurrent Commodore de markt over. Atari leeft nu alleen nog als ondermerk van Hasbro Interactive.

MEEST RECENT