Nieuwe iPhone is sneller en goedkoper

Nieuwe iPhone is sneller en goedkoper

Nieuwe iPhone is sneller en goedkoper

Print
De wereld heeft er weer een speeltje bij: de nieuwe iPhone. Die is kleiner, sneller en goedkoper dan zijn één jaar oudere broertje. En hij heeft nog een gps aan boord ook. Maar het is vooral het gebruiksgemak dat van de Appletelefoon zo’n verkoop-succes maakt.

De eerste iPhone werd in januari 2007 gepresenteerd. Qua mogelijkheden was de smartphone niet revolutionair: een fotocamera en aanraakscherm waren niet bepaald nieuw, en de internetverbinding liep zelfs achter op bestaande technologie.

Toch werd het gadget een instantsucces: de eenvoudige bediening, het prachtige design en de intelligente marketingcampagne overtuigden heel wat fans. In de VS is één op de vijf smartphones een Apple, wereldwijd ligt dat marktaandeel op 6%. Tegen eind dit jaar wil Applebaas Steve Jobs tien miljoen iPhones verkocht hebben. De nieuwe versie moet de verkoopcijfers buiten de VS opkrikken.

Kostprijs

In Groot-Brittannië betaalt u er nog 169 pond - 211 euro - voor, Duitsers kunnen hem al voor 49 euro in huis halen. Dat lijkt slechts goedkoop. De adder onder het gras: u betaalt een jarenlang abonnement bij één en dezelfde provider. Waarom Apple zo veel moeite doet om de iPhone niet los te verkopen? Omdat het niet alleen geld verdient per verkocht toestel, maar ook voor het gebruik ervan. Telkens als een klant van een telefoonoperator met een iPhone belt, moet die operator een deel van de opbrengst delen met Apple. Om die reden is de fabrikant niet dol op de gekraakte iPhones.

In België pronken al meer dan 20.000 gebruikers met hun iPhone. Die haalden of bestelden ze in het buitenland, waarna ze de software op het toestel kraakten. Binnenkort is het hebbeding ook hier officieel verkrijgbaar via Mobistar. Wanneer en tegen welke prijs verklapt de telefoonoperator niet. Ons land heeft strenge wetten over koppelverkoop - het toestel moet ook zonder abonnement kunnen worden aangeschaft.

Nu in het nieuws