Aantal echtscheidingen onder holebikoppels fors gestegen

Aantal echtscheidingen onder holebikoppels fors gestegen

Aantal echtscheidingen onder holebikoppels fors gestegen

Print
Vijf jaar na de invoering van het homohuwelijk in België zijn alweer 294 holebi’s uit de echt gescheiden, van wie 184 vorig jaar. Op een totaal van 10.294 gehuwde holebi’s is dat toch weer niet veel.

In antwoord op een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Hilde Vautmans (Open Vld) liet minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael de cijfers bezorgen uit het Rijksregister.

Sinds de invoering van het homohuwelijk op 1 juni 2003 is het aantal jaarlijkse huwelijken tussen personen van gelijk geslacht min of meer stabiel gebleven met een gemiddelde van 2.058,8 per jaar. In totaal werden 10.294 homo’s in de echt verbonden. Het aantal echtscheidingen tussen partners van hetzelfde geslacht is daarentegen fors gestegen: van 18 mensen die uit elkaar gingen in 2004 tot 184 in 2007.

Inhaalbeweging

Hilde Vautmans: “Het valt op dat holebi’s minder uit elkaar gaan. Zijn zij meer gemotiveerd om te trouwen? Op vijf jaar tijd is 2,8% van het aantal getrouwde holebi’s weer officieel uit elkaar. In dezelfde periode zijn naast 484.191 hetero’s 254.990 van hen uit elkaar gegaan. Dat is een verhouding van 52,6%. Uiteraard zijn er meer echtscheidingen waar er meer gehuwden zijn: er zijn veel meer gehuwde heteroseksuele koppels, ook van vóór 2003. Zo is ook de grote toename van het aantal echtscheidingen onder holebi’s te wijten aan de toename van het aantal gehuwden.”
Vautmans ziet dan ook een inhaalbeweging en uiteindelijk vergelijkbare cijfers tussen holebi’s en hetero’s.

Nu in het nieuws