Zware brand in Antwerpse raffinaderij (  Fotoalbum)

Zware brand in Antwerpse raffinaderij (+ Fotoalbum)

Zware brand in Antwerpse raffinaderij (+ Fotoalbum)

Print
Antwerpen - In de Antwerpse olieraffinaderij Belgium Refining Corporation is maandagnamiddag een zware brand uitgebroken. De vuurzee zorgde voor een zware rookontwikkeling. De brand zou ontstaan zijn na een ontploffing en is onmiddels onder controle. Bij de brand geraakte één arbeider gewond.

Belgium Refining Corporation ligt aan de Scheldelaan in Antwerpen, in het noorderlijke gedeelte van de haven. Brandweer en hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ook de civiele bescherming werd opgetrommeld. De hulpdiensten konden eveneens de hulp inroepen van twee blussleepboten.

Lek in oliepomp

De brand ontstond rond kwart na drie. De brand werk veroorzaak door een lek in een oliepomp. Door de leidingen wordt onder hoge druk en hoge temperatuur ruwe aardolie gestuurd. Als die olie in contact komt met de buitenlucht, ontstaat er een steekvlam. De stookolie vatte door de steekvlam vuur waardor een dikke rookwolk uit het bedrijf opsteeg. In de verrre omgeving was de zwarte smurrie te zien.

Samen met het vuur kwamen allerlei toxische dampen vrij. Twee ploegen van het Antwerpse brandweerkorps konden gelukkig binnen het uur het vuur insluiten met een schuimtatpijt. Toch duurde het nog tot zes uur voor het 'beschuimen kon stoppen.

Isolator gewond

Een arbeider, een contractor van 43 uit Antwerpen, bevond zich als isolator te dicht bij de steekvlam en liep lichte brandwonden op. Hij werd afgevoerd, maar mocht het ziekenhuis al in de loop van de avond verlaten.

De omvang van de schade aan de fabriek word de volgende dagen opgemaakt, ook de oorzaak van de lek wordt onderzocht. Het is overigens niet de eerste keer dat een indicent bij BRC de haven opschrikt. Zo brandde het in september nog in de distillatie-eenheid.

Foto's: Frank Boelens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio