Crisispsycholoog niet mals voor feestende militairen

“Dit is geen ontlading na een lange stressperiode”, dat zegt stresspsycholoog majoor Erik De Soir in een reactie op het uit de hand gelopen feestje van Belgische militairen in Benin.

ssimons

Op 8 mei heeft een honderdtal para’s uit Schaffen (en niet van Diest, zoals gisteren werd gemeld) militairen van de 15de Wing van Melsbroek een afscheidsfeestje georganiseerd. Een maand Huskyoefening in Benin zat er toen op. De toestand liep uit de hand. Enkele militairen hielden een ’food fight’ en een van hen sprong in zijn blootje in het zwembad. Defensiewoordvoerster Ingrid Baeck heeft aangekondigd dat de betrokken personen aangepakt zullen worden, dat er een disciplinair onderzoek komt. Ontstuimig feestje of ontlading van een maand stress?

Majoor Erik De Soir, crisispsycholoog: “Na een lange periode van gevaar en stress, is zo’n ontlading typisch. De Nederlandse militairen die terugkomen van Irak of Afghanistan, gaan bijvoorbeeld niet rechtstreeks naar huis, maar eerst naar Kreta, om hun zending ’af te wassen’ - zo wordt dat genoemd. Zulke mannen drop je niet weer direct in het gewone leven. Maar: de oefening in Benin kun je daar niet mee vergelijken. Je kunt wat er gebeurd is, psychologisch niet goedpraten.”

Schade

De Soir: “Aan de andere kant mogen we natuurlijk ook niet dramatiseren. Voor de schade is samengelegd, en die is betaald. Dit was een uit de hand gelopen feestje. De ene is er al wat losser van geworden, en dat heeft op sommigen waarschijnlijk aanstekelijk gewerkt, op een destructieve manier weliswaar. Je mag niet vergeten: dit zijn geen studenten die uit de bol gaan, maar militairen die hun land vertegenwoordigen.”

Vastgoed

Jobs in de regio