Historisch: Diesel (even) voorbij benzine

Historisch: Diesel (even) voorbij benzine

Historisch: Diesel (even) voorbij benzine

Print
Voor het eerst in de geschiedenis kon u woensdag op één plaats in Brussel goedkoper benzine dan diesel tanken. De officiële maximumprijs van een liter diesel aan de pomp bedroeg gisteren 1,469 euro (incl. btw), een historisch record. Vandaag gaat er gelukkig alweer 2,2 cent af.

Volgens de officiële maximumprijzen kostte een liter diesel woensdag slecht 11 cent minder dan een liter benzine (1,58 euro/ liter). Het verschil was nog nooit zo klein. Oorzaak is de stijging van de wereldwijde vraag naar diesel. Specialisten sluiten niet uit dat diesel op een dag in het hele land duurder wordt dan benzine.

“De hoge prijs van benzine wordt in grote mate bepaald door de hogere accijnzen. Maar bij diesel liggen de productiekosten hoger”, legt Joost Kaesemans van de automobielfederatie Febiac uit. Toch is hij ervan overtuigd dat Belgen ook in de toekomst voor dieselauto’s zullen kiezen.

“Diesels zijn minstens zo vinnig en nog altijd heel wat zuiniger dan benzinewagens. Zolang de producenten daar geen oplossing voor vinden, verwacht ik geen verschuiving in het koopgedrag. Ook al gaat de prijs van diesel die van benzine voorbij.”