Kot wordt even Hof van Cleve

Antwerpen - De Bende van de Ballaarstraat - ofwel Marjan, Riet, Joris, Joke, Tess, Riet, Anke en Kristien - won dinsdagavond een chef-kok en bijbehorend diner. De wedstrijd Chef Kot werd bedacht door de dienst Studentenvoorzieningen van de Karel de Grote-Hogeschool. “We willen de studenten tijdens hun blok een hart onder de riem steken”, vertelt organisatrice Marijke Damen.
De zeven studentes en één student, op kot in de Antwerpse Ballaarstraat, waren door het dolle heen. “Anders koken we wel ons potje, maar een heuse chef-kok krijgen we toch niet elke dag over de vloer”, vertelt Joris. “Het was een dankbare verrassing, want momenteel bestaan mijn maaltijden uit friet en kebab of beide.” Riet, studente aan de Karel de Grote-Hogeschool, overtuigde haar medekotgenoten deel te nemen aan de wedstrijd. Ze stuurden een indrukwekkende Powerpoint-presentatie op en startten een promocampagne om stemmen te ronselen. “Het publiek kon de winnaar op de KdG-website kiezen. We hebben serieus wat gelobbyd, gemaild, gebeld en ge-sms’t.” Naast een driesterrendiner wonnen ze ook een ijskast vol Red Bull, gratis maaltijden bij wokrestaurant Wagamama en de kookbijbel van de KVLV Ons Kookboek. “Die recepten mag Riet, de initiatiefneemster, meteen uitproberen”, grinnikt Joris.

Runderkaakjes

Chek-kok van dienst was Turnhoutenaar Nicolas Nuyens (26) die sinds kort zijn eigen traiteurzaak Gastronomie Nicolas uitbaat. Hij heeft indrukwekkende ervaringen bij toprestaurants zoals het Hof van Cleve op zijn palmares staan. “Studenten zijn eens wat anders. Voor hen is alles lekker. Een heel dankbaar publiek.” Op het menu: geiressinestokjes met een dip van courgette en munt, groene asperges met gemarineerde zalm en een emulsie van aardappelen, runderkaakjes in een jus van Westmalle met canneloni en champignons. En als dessert een shot van lychees en frambozen, en een ganache van pure chocolade en kiwi. Organisatoren Marijke Damen en Mathijs Houben van KdG-studentenvoorzieningen zijn alvast heel tevreden met deze eerste Chef Kot-wedstrijd.

“De site lokte meer dan 9.000 stemmen, wat zeker voor herhaling vatbaar is”. Geïnteresseerde koten kunnen nu al een campagne voor volgend jaar uitstippelen.
Aline VAN DER BORGHT
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio