'We noemen het hier ons kasteel'

Zwijndrecht - Honderddrieëntwintig bewoners van het woon- en zorgcentrum De Regenboog verhuizen deze week naar de hypermoderne nieuwe vleugel. Daar krijgen ze niet alleen een grotere kamer met een ’sanitaire cel’ én zonnetent aan het raam, ze kunnen voortaan ook hun eigen maaltijden samenstellen. Hotelservice, vindt bewoner Albert (89).

“Nog zesendertig te gaan”, zegt directeur Luc Schoenaers. “De rest van onze 123 bewoners zitten al op hun nieuwe stek. We verhuizen iedereen in één week tijd." Twee jaar geleden werd de eerste steen gelegd van de nieuwbouw van De Regenboog, nu is alles klaar. Als straks het oude gebouw helemaal leeg is, kan het worden gesloopt. “Op dezelfde plek komt ook een nieuwbouw, met nog eens 72 kamers”, vertelt de directeur.

In De Regenboog nieuwe stijl, zitten de bewoners een pak comfortabeler. “De kamers waren vroeger maar 13 vierkante meter groot, nu 28 vierkante meter”, zegt Luc Schoenaers. “En de bewoners hebben nu een eigen douche en een moderne sanitaire cel.”

Revolutie

Ze krijgen ook een zonnetent voor het venster. “En dat is heel uniek”, zegt de directeur. “In de meeste rusthuizen zijn er zonneweringen. Maar als je die sluit, zie je niks meer door het raam. Terwijl onze bewoners juist zo graag door het raam kijken!”

Maar de grootste revolutie in De Regenboog is de keuken. “Vroeger was het eten wat de pot schaft”, zegt Luc Schoenaers. “Nu kunnen de bewoners zelf maaltijden kiezen in een winkeltje met vacuümverpakte gerechten. Die worden dan opgewarmd op de afdeling, in een open keuken.” Daar kunnen de bewoners hun maaltijden ook opeten. “Het is er veel gezelliger, want nu opeens eet bijna iedereen samen. Vroeger at bijna iedereen op zijn kamer”, zegt de directeur.

Voor het keukenpersoneel is het ook een aanpassing. “Want die kwamen vroeger de keuken niet uit. Nu staan ze in de open keuken, en hebben ze contact met de bewoners.” Zelf een beetje kokkerellen, kan ook. “Mijn eigen moeder woont hier”, zegt de directeur. “Ze is 83 maar kookt nog als de beste. In het open keukentje werkt ze haar kalfsragout af met wat citroen en room. Dat vindt ze beter.”

Bénédicte VAN PAESCHEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio