Extra busdienst voor vervoer gehandicapten

Lint - Herman Janssens doet als rolstoelgebruiker vaak een beroep op de Antwerpse Rolkar (ARK). ”Alleen kan niet iedereen nu van dezelfde dienstverlening genieten.” Daar brengt de samenwerking tussen de provincie en zes gemeenten verandering in.

De mobiliteit van mensen met een handicap verhogen. Dat is het opzet van de samenwerking tussen de provincie Antwerpen en Heist-op-den-Berg, Lier, Lint, Berlaar, Putte en Sint-Katelijne-Waver. Een busje brengt de mensen zeven dagen op zeven en van 6.30u tot 24u op hun bestemming.

”In de provincie Antwerpen bestaat een grote ongelijkheid in de mobiliteit van mensen met een handicap”, zegt Marc Wellens (CD&V), gedeputeerde van Welzijn. ”Het aanbod gaat van redelijk goed tot helemaal niets. Deze verschillen zijn te verklaren door een gebrek aan een gecoördineerde visie vanuit Vlaanderen. In de provincie zijn slechts twee diensten voor het vervoer van gehandicapten erkend door Vlaanderen. Er zijn tal van kleinere vervoersdiensten, maar allemaal te beperkt.”

Extra busje

De provincie en zes gemeenten slaan de handen in elkaar voor een nieuwe busdienst voor mensen met een handicap. Zij sluiten een overeenkomst met de ARK. De provincie financiert een extra busje en de gemeenten betalen jaarlijks 0,15 euro per inwoner. De klant betaalt 0,46 euro per kilometer met een minimum van 2,30 euro per rit. Voor dit bedrag kan een begeleider gratis meerijden. Het project start vanaf 1 september.

”Voor de regio rond Lier is deze overeenkomst een belangrijke verbetering”, zegt Herman Janssens, rolstoelgebruiker en medewerker van de provinciale Welzijnsdienst. ”Rond de vrijetijdsbesteding is het aanbod nog te beperkt. Wie wil uitgaan, moet met het busje weer voor middernacht naar huis.”

Sacha VAN WIELE
03-230.02.23, info@rolkar.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio