Valsemunters aan de schandpaal

Zandhoven - Een kruidenier uit Viersel afficheert de nummerplaat én het adres, inclusief huisnummer, van een klant die opzettelijk met vals geld betaalde. ”Mijn vaste klanten steunen deze publieke schandpaal”, zegt winkelier Philippe Hoet. Onlangs haalde een pomphouder uit Wilrijk ook het nieuws omdat hij de nummerplaten van wanbetalers uithing, wat in strijd is met de privacywet.

De vrouw kwam vorige zondag een brood kopen in ’t Winkeltje van Philippe en Anne Hoet op de Herentalsebaan. ”Ze nam het gesneden brood in ontvangst en betaalde met twee jetons, van die gladde goudkleurige munten zonder bedrukking. Ik denk dat het jetons van de carwash waren. Toen ik opmerkte dat het geen geld was, antwoordde ze met een uitgestreken gezicht dat ze dat hier in de winkel als wisselgeld had gekregen. Wat absoluut niet kan, want het bedrog is té opzichtelijk. Zelfs een klein kind ziet dat het geen geld is. Onmogelijk ook dat ze dat ergens in een andere winkel die jetons als wisselgeld heeft gekregen.”

De vrouw stapte zonder verpinken met haar brood buiten. ”We hebben de nummerplaat genoteerd, want ik kende die vrouw niet. De politie heeft haar adres achterhaald en is die 2 euro voor ons gaan recupereren. Nee, het is geen zielig dementerend oud dametje, maar een gezonde veertigster.”

Verontwaardiging?

Philippe is zo verbouwereerd door de arrogantie en het lef van de wanbetaalster, dat hij haar nummerplaat en adres op een affiche schreef en aan zijn winkeldeur plakte, met de boodschap dat ze bewust met vals geld betaalde. Het straffe is dat ze amper een halve kilometer verderop op dezelfde baan woont.

”Heel het dorp mag dit weten”, vindt de winkelier. ”Veel van mijn klanten delen mijn verontwaardiging. De dorpsbewoners vinden dat ik het zelfs nog 10 keer groter zou moeten uithangen. Haar man is het blad maandag komen overplakken langs de buitenkant van de deur, maar ik heb het weer vrij gemaakt. Veel auto’s rijden wat trager en stoppen om het te lezen. De politie heeft nog niet gereageerd.”

Onlangs nog haalde pomphouder Patrick Deconinck uit Wilrijk het nieuws omdat hij de nummerplaten van flessentrekkers openlijk afficheerde. Hij verloor het afgelopen half jaar 7.000 euro aan mensen die tankten en doorreden. Het uithangen van nummerplaten, laat staan adressen, is is in strijd met de privacywet. Een benadeelde mag nummerplaten noteren en doorgeven aan de politie. Maar ze zelf afficheren, als een soort schandpaal, is in strijd met de wet. De politie zone Zara beloofde gisteren dat het de zaak zal onderzoeken.

KMa
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio