“Ik werd bijna zot van het lawaai”

Antwerpen - Eind 2009 is Den Bell klaar. Burgemeester Janssens (sp.a) legt de werken van Den Bell op het Zuid stil na klachten over lawaaioverlast en stofhinder.
p>De Antwerpse milieuambtenaar mat pieken van 106 decibels. Vanaf 100 decibel kan gehoorschade optreden. Burgemeester Janssens besliste daarom om de werf aan het Francis Wellesplein stil te leggen. De aannemer mag pas met aangepast materiaal opnieuw beginnen. “Antwerpen moet als bouwheer het goede voorbeeld geven”, zegt Janssens.

Karin Janssens woont niet in de directe omgeving van de werf. “Toch hoor ik op de achtergrond het geluid van de machines”, zegt Karin. “Het is nu eenmaal een fase waar we door moeten. Ik zit zelf ook in de bouwsector. Maar als ik in de Diercxsensstraat zou wonen, dan zou ik zot worden.” Rachid komt net thuis van het werk. Hij woont in de Diercxensstraat. “Wanneer de werken bezig zijn, ben ik zelf op het werk”, zegt de buurtbewoner. “Ik merk weinig van de hinder. Mijn auto en de ramen van mijn woning liggen wel steeds onder het vuil. Ach, ik til hier niet zwaar aan. De aannemer moet zijn werk kunnen doen.”

Geduld

Vibe Hellebuck komt met haar drie kinderen net thuis. Zij reageert verrast op het stilleggen van de werken. “Maanden zaten we met stofhinder en lawaaioverlast. Ik werd bijna zot. Ons huis daverde toen ze bezig waren met het verwijderen van de funderingen in het binnengebied. Ik had schrik dat onze woning zou inzakken. Ik slaakte een zucht van opluchting toen de machines uit onze straat verdwenen. Het is gek dat onze klachten werden genegeerd. Het zandstralen verhuisde enkele weken geleden naar de Sint-Laureisstraat. Blijkbaar woont daar iemand met goede contacten bij de burgemeester. Ik bleef steeds geduldig. We dulden veel, want we weten dat als de werken achter de rug zijn, het hier veel beter gaat zijn.”

Het voormalige gebouw van Alcatel aan het Francis Wellesplein wordt het nieuwe centraal administratief gebouw van de stad Antwerpen. Tegen eind 2009 wordt dit de werkstek van tweeduizend stadsambtenaren en medewerkers van het OCMW. In het bijgebouw Arthur ligt de focus op wonen. De renovatie begon in 2007.
Den Bell ligt in de driehoek Sint-Laureis- Boudewijns- en Diercxsensstraat, goed voor 40.000 vierkante meter vloeroppervlakte.
Eind 2009 moet de renovatie van het voormalige Alcatelgebouw achter de rug zijn. Het wordt het nieuwe onderdak van stadsambtenaren.


Sacha VAN WIELE
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio