Stad hekelt 'flutonderzoek' naar leefbaarheid

Mechelen - Het stadsbestuur kan niet lachen met de resultaten van een onderzoek dat de universiteit van Louvain-La-Neuve voerde naar de leefbaarheid in Vlaamse gemeenten. Net als andere steden scoorde Mechelen zeer slecht. De gemeenteraad besliste dinsdagavond om een protestbrief op te stellen.

Op basis van de resultaten gingen diverse media op zoek naar de aangenaamste Vlaamse gemeente om te wonen. Mechelen eindigde in de lijst van 307 gemeenten op plaats 301. Niet bepaald een resultaat om als inwoner vrolijk van te worden. Het kartel CD&V/N-VA vroeg meteen een actieplan om de leefbaarheid opnieuw op te krikken. Maar het stadsbestuur weerlegt de bevindingen van de onderzoekers. “Het is een onwetenschappelijk en schandalig flutonderzoek”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

“De wetenschappers baseerden zich voor niet minder dan 37 van de 44 onderzochte parameters op cijfermateriaal van 2001 of ouder. Dit is geen evaluatie van het huidige beleid. Zelfs niet van het vorige, maar van dat daarvoor. In 2001 waren we bijvoorbeeld nog een van de vuilste steden in Vlaanderen en vorig jaar werden wij uitgeroepen tot Europese bloemenstad. Iedereen merkt op dat onze stad netter is geworden. Voor de werkloosheid dateren de gegevens eveneens uit 2001, terwijl ze de afgelopen jaren sterk gedaald is.”

Anti-stedelijk

Samen met zijn schepencollege ergert Somers zich ook aan de manier waarop het onderzoek is gevoerd. “Het percentage landbouwgrond was bepalend om de woonkwaliteit te bepalen. Maar zaken zoals mobiliteit, cultuur of preventie zijn niet onderzocht? Dat is een anti-stedelijk uitgangspunt. Daarom scoren alle steden ook zo slecht. Pas op, mij hoor je niet zeggen dat alles in Mechelen in orde is. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar niemand kan toch ontkennen dat onze stad er sterk op vooruit is gegaan. Wij hebben een reuzensprong gemaakt”, aldus Bart Somers.

Federaal minister Inge Vervotte (CD&V/N-VA), die ook gemeenteraadslid is, suggereerde om bij de universiteit een rechtzetting te vragen. “Zo kunnen wij de schade compenseren. Als het echt onjuist is wat er beweerd wordt, mag Mechelen dit niet dulden”, stelt oppositieleider Karel Van Butsel (CD&V/N-VA).

Sven VAN HAEZENDONCK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio