Leerlingen slingeren met rotvaart uit speedboot

Twee leerlingen en twee leerkrachten van het Atheneum Willebroek hebben woensdagnamiddag een ongeluk met een speedboot gehad op het kanaal ter hoogte van Ruisbroek (Puurs). De boot kantelde om met hoge snelheid en de inzittenden werden overboord geslingerd. Ze konden op eigen kracht de oever bereiken.

Zes leerlingen van het Atheneum in Willebroek, vier meisjes en twee jongens, hadden via een wedstrijd op school een rit met een speedboot gewonnen. Ter hoogte van de waterskiclub in Ruisbroek liep het mis. “Ze kwamen met een erg hoge snelheid voorbij. De bestuurder draaide naar links en vlak daarna naar rechts. De boot kantelde om en de inzittenden vlogen er als poppen uit. Ze belandden in het midden van het kanaal. Ze konden nog op eigen krachten naar de kant zwemmen”, vertelt een aangeslagen Jef Dupont, die aan het vissen was. De boot bleef nog een tijdje verder varen. “Hij botste tegen de kant aan en kwam pas later tot stilstand. De bootsport is heel mooi, maar te zot moet je niet doen”, vindt Jef, die zelf vroeger een speedboot had.

Conny Romswinkel, de directrice van het Atheneum, geeft aan Gazet van Antwerpen een mogelijke verklaring voor het ongeval. “Volgens de leerkrachten die erbij waren voer de boot maar met zestig kilometer per uur. Toen zou er een stuk hout in de schroef terecht zijn gekomen en is de boot gekanteld. Op dat moment zijn twee leerlingen, twee leerkrachten en de bestuurder overboord gevallen. De zetels zijn mee overboord gegaan en konden gebruikt worden als reddingsboei. Ze zijn dan naar de kant gezwommen. Toen ze daar aankwamen, waren de hulpdiensten al ter plaatse”, legt Romswinkel uit.

“De meisjes werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar mochten in de loop van de avond alweer naar huis. Ze waren wat van de wijs en hadden veel blauwe plekken, maar echt gewond waren ze niet.De vier andere leerlingen die ook nog klaarstonden om de boottocht mee te doen, bleven noodgedwongen op hun honger zitten: uit veiligheidsoverwegingen werden de andere tochtjes afgelast. De bestuurder van de boot was de bekende watersporter en botenbouwer Nico Bertels. “Hij wilde de tochtjes aanbieden als hoofdprijs voor de schoolwedstrijd en dan gebeurt dit. Hij had nooit eerder een ongeluk gehad en was erg beschaamd dat het gebeurd was. Volgens mijn informatie kon hij er niets aan doen”, besluit de directrice.

Bert PROVOOST

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio