Straffe Stoten beperken overlast aan Kasteelplein

Turnhout - Met een preventieve aanpak en goede afspraken hopen de stad Turnhout en de lokale politie de overlast van hangjongeren voor buurtbewoners weg te werken. De zone Kasteelplein is daarbij het ankerpunt. De jongeren zelf houden in september een hiphopevenement in de Kuub.

Stad en politie kregen vorige zomer al snel in de gaten dat een repressieve aanpak geen zin had tegen de honderden hangjongeren die vooral op het Kasteelplein samenkwamen. “Ze begingen geen misdrijven, maar zorgden voor een probleemsituatie”, zegt zonechef Roger Leys van de politie Turnhout. “Daarop kozen we voor een integrale aanpak.”

De preventieraad werkte samen met de jongeren een reeks preventieve maatregelen uit. De drempel van een aantal diensten naar de jongeren toe wordt verlaagd. Op het Kasteelplein komen er op piekdagen twee grote vuilniscontainers bij en de jongeren verhuizen na 1u ’s nachts van de huizenkant naar de zijde van de Warande.

Eerst praten

De kleurrijke flyer en affiches ‘Straffe Stoten’ moeten de jongeren bewustmaken van en informeren over ongewenst en strafbaar gedrag zoals wildplakken, nachtlawaai en boomcars. Daarnaast stelt de politie een speciaal team van zes mensen samen die bij klachten eerst met de jongeren gaat praten om het probleem op te lossen. Werkt dat niet, dan treedt het korps alsnog repressief op.

“Het is een progressieve aanpak waar we tevreden over zijn”, zegt jongere Jonas Van Eyck. “We krijgen ook de gelegenheid om onze eigen cultuur te tonen tijdens een dag vol hiphopworkshops en –optredens in de Kuub. Samen rondhangen vormt voor ons een bron voor culturele uiting.”

Hans OTTEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio