Retie straks gezellig dorp

Retie - De gemeente wil haar centrum klaarmaken voor de toekomst. De gemeenteraad van 27 mei besliste in een wedstrijdformule van de Vlaamse Bouwmeester te stappen.

Op basis van portfolio’s worden vijf geïnteresseerde ontwerpers geselecteerd. Deze kandidaten krijgen een bedrag van 4.500 euro waarmee ze hun ideeën moeten uitwerken op papier. Hun plannen moeten ze nadien voorleggen aan een jury. Die kiest op basis van diverse criteria de meest geschikte ontwerper. Niet enkel het budget voor de vernieuwingen van de dorpskern spelen een rol, de nadruk ligt vooral op creativiteit. De gemeente wil een gezellig dorp, niet enkel vandaag maar ook in de toekomst.

De kandidaat-ontwerpers staan voor een grote uitdaging. Zij moeten een mix creëren van wonen, verkeer, handel en horeca in een leefbaar centrum. De gemeente richt speciale aandacht op het marktplein, het hart van het dorp. Erfgoed en toekomst moeten worden gecombineerd. De winnende ontwerper moet zijn plannen even opzij leggen en moet luisteren naar de burgers. Hun ideeën moeten nauw aansluiten bij het concept. Het resultaat wordt een masterplan dat verspreid over de jaren uitgevoerd wordt.

Mooiere bloembakken

Amelie Verwaest (85): “Eerst en vooral moeten die bloembakken aangepakt worden. Die kunnen veel mooier. Op heel het marktplein moeten er fleurige planten prijken. Op het nieuwe plein mag geen frietkraam ontbreken. Dan wordt het weer zoals vroeger! De horeca moet aantrekkelijker worden door meer terrasjes te plannen. Ook de kermis moet weer op de markt plaatsvinden. Die hoort niet op het plein achter het gemeentehuis!”

Tunnels naar cafés

Rob Deckx, Ben Daenen en Yves Wyns (18): “Wij willen een verkeersvrije markt. En er moet weer plaats zijn voor de kermis. Sluit die wegen maar af en maak een groot grasveld met een fontein en een gratis tapkraan! Er moet muziek gedraaid worden en naast het veld mag het vol terrasjes staan. Verder willen we nog een deathride vanuit de kerktoren. En als de markt niet verkeersvrij wordt, dan pleiten we voor ondergrondse tunnels, van café naar café!”

Sofie VERHEYEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio