Onderzoekers Universiteit Antwerpen ontwikkelen superPC

Onderzoekers Universiteit Antwerpen ontwikkelen superPC

Onderzoekers Universiteit Antwerpen ontwikkelen superPC

Print
Antwerpen - Hoeveel rekenkracht kan je halen uit een desktop PC? Onderzoekers van de IBBT onderzoeksgroep Visielab (Universiteit Antwerpen) zijn erin geslaagd een PC te bouwen en te programmeren, die hun wetenschappelijke berekeningen net zo snel uitvoert als een cluster van honderden PC’s.

De superPC bestaat voornamelijk uit gaming hardware en kost nog geen 4000 euro. Berekeningen aan drie-dimensionale beelden worden in een paar uur uitgevoerd, in plaats van enkele weken rekentijd op een normale PC.

De wetenschappers van de IBBT onderzoeksgroep Visielab zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe rekenmethoden voor tomografie. Tomografie is een techniek gebruikt in medische scanners om driedimensionale beelden van een patiënt te maken a.h.v. een groot aantal X-stralen foto's, opgenomen onder verschillende hoeken. Omdat dergelijke beelden erg omvangrijk kunnen zijn, rekenen geavanceerde reconstructie-methoden soms meerdere weken op een normale PC.

"De onderzoekers ontwikkelden software om hun berekeningen te kunnen uitvoeren met behulp van grafische kaarten, die eigenlijk bedoeld zijn voor het spelen van 3D games", vertelt woordvoerster Karen Boers. "Door de processoren op deze kaarten slim te programmeren kunnen zeer veel berekeningen gelijktijdig worden uitgevoerd."

Kracht van 350 processoren

Voor hun zware berekeningen ontwikkelden de onderzoekers de FASTRA: een desktop-superPC, met als belangrijkste bouwstenen zeer performante grafische kaarten. Boers: "Door 8 grafische processoren tegelijkertijd te laten werken kan dit systeem even snel rekenen als 350 standaardprocessoren samen, wat de rekentijd van enkele weken terugbrengt tot enkele uren. Het Visielab is van plan een cluster van zulke systemen te bouwen, wat in de toekomst real-time reconstructie van grote 3D beelden zal toelaten."

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio