Burendag: van sangria tot macaroni -bekijk de foto's

Burendag: van sangria tot macaroni -bekijk de foto's

Burendag: van sangria tot macaroni -bekijk de foto's

Print
Antwerpen - Meer dan achthonderd straten deden dinsdagavond mee aan de Burendag. En dus stonden er duizenden stoelen op straat in de stad. Wij gingen langs in de drie gezelligste straten van Antwerpen. Genomineerd door niemand minder dan Antwerpenaars zelf.
Dansende Flamencodames

De ballonnen hangen uit in de Muggenberglei in Deurne en de tafels met eten zien er fantastisch uit. “We hebben alvast tien liter sangria gemaakt en heel veel hapjes”, vertelt José Laureys, een soort moeder van de straat. “Ik woon hier al 37 jaar en de straat is nu veel leuker dan vroeger.

“We hebben een goede mix van jonge en oudere mensen. Ik ben echt fier dat we eerste zijn bij de verkiezing van gezelligste straat.” Alle buren helpen elkaar ook als dat nodig is. Zo heeft Gülser Yuksel zowel José als buurman Brahim eens opgehaald na autopech. En de vader van Brahim rende ooit achter een man aan die bij Yuksel had ingebroken. “Daar ben je buren voor”, vindt Brahim.

Als extraatje voor de burendag komt er zelfs een flamencogroep optreden. “Die oefenen daar tegenover”, wijst José naar de Herentalsebaan. En een kwartiertje later zit iedereen mee te klappen als de dames met hun hakken tegen de stoeptegels klikken.

De kinderambassadeurs

In de Dolfijnstraat op Zurenborg zijn het vooral de kinderen die hun straat hebben gepromoot. En dat zijn er nogal wat. Cato (10), Pauline (10), Hanne (9), Liese (9), Corneel (8), Dries (7), Josefien (4), Sarah (5), Emma (14), Nette (10), Iris (10), Woopy (7), Manu (13), Margot (16) en nog tientallen anderen. In ware guerillastijl hebben ze flyers uitgedeeld en klasgenoten aangespoord om ook te stemmen.

“We zijn ook gewoon de gezelligste straat”, vindt Cato. “We hebben veel feestjes en we spelen veel buiten. En ook de ouders kunnen het goed met elkaar vinden.” “En ze kunnen hier lekker koken”, vult Dries aan. “Macaroni en zo.”

Straks spelen de kinderen 'de tovernaar van Oz' nog na met poppen. Eerder speelden ze al Sneeuwwitje na op straat. “Toen was de straat zelfs afgesloten”, vertelt Kristien Wuyts. “Ze hadden een vader aangeklampt om dat aan de politie te vragen en het mocht. Geweldig toch dat zij altijd het initiatief nemen.” En daardoor blijven de ouders ook wel graag wat hangen op straat. Met een glaasje wijn. Of twee.

Stoelen op de stoep

In de Catharina Beersmansstraat in Antwerpen staan er heel veel stoelen op de stoep, zo'n beetje in het midden van de straat. “Het grootste succes van onze buurtfeestjes in dat we het eenvoudig houden”, vindt Ann Pletinck. “Er wonen hier gezellige mensen. Meer heb je niet nodig.”

Peter Broeckx en Eva Pockelé wonen nog maar twee maanden in de straat, maar ze moeten het beamen. “Toen we verhuisden, kwam iemand ons al vertellen over de lentepoets en de burendag. We hebben twee jaar gezocht naar een huis en wel veertig huizen gezien. Toen we hier kwamen kijken, wisten we dat het goed zat.” Ook de wijkagenten komen even kijken op het feestje. “Speciaal voor de burendag”, zeggen ze. “Maar we moeten objectief blijven, dus wij kunnen niet zeggen wat in deze buurt de gezelligste straat is.”

De blinden en slechtzienden van De Markgrave in de Markgravelei weten dat wel. “Ik werk daar namelijk”, zegt Ann. “En zelfs zij weten dat dit gewoon de leukste straat is.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio