“Ik droom van een atelier”

Temse - Temsenaar en aquarelschilder Marc De Vos (55) is volop bezig aan de voorbereiding van zijn eerste grote retrospectieve die in het najaar plaatsvindt. Na enkele bescheiden tentoonstellingen in het Waasland is de impressionistische kunstenaar klaar voor het grotere werk.
Marc De Vos kan uren, zelfs dagen vertellen over zijn grote passie. De schilderkunst lijkt hem met de paplepel ingegeven. Niet zelden gaat hij zodanig op in zijn werk dat de wereld onder zijn voeten lijkt weg te schuiven.

“Sommige impressionistische schilderijen brengen me werkelijk in extase”, zegt Marc De Vos. Soms kun je de sfeer die een schilderij uitstraalt letterlijk voelen.”

Zestien jaar geleden volgde De Vos samen met zijn schoonvader een aquarelcursus. Zo ging de bal aan het rollen.

Vijf jaar geleden ging de kunstenaar aan de slag als docent in de Vrije Ateliers in Sint-Niklaas, waar hij geregeld succesvolle cursussen organiseert. De jongste maanden staan heel wat geïnteresseerden in rijen aan te schuiven om zich in te schrijven, want per cursus zijn er maar vijftien deelnemers toegelaten.

“Soms gaat het zelfs zo ver dat de eerste cursist meteen vijftien mensen tegelijk inschrijft”, zegt De Vos. Hoe het komt dat hij zo populair is? “Geen idee, misschien ligt het aan mijn enthousiasme. Ik probeer mijn passie zo goed mogelijk over te brengen op mijn cursisten. Dat schijnen ze wel te appreciëren.”

Reclamebureau

Als jonge knaap volgde De Vos een grafische opleiding aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Momenteel werkt hij ook als grafisch tekenaar bij een reclamebureau in Zele. Het liefst zou De Vos die baan opzeggen en ergens een atelier beginnen.

“Er is een enorm contrast tussen de reclamewereld en de kunstwereld. De eerste draait om geld, de tweede om gevoel. Ik geef de voorkeur aan het laatste. Ik droom ervan om mijn eigen ruimte te hebben om te schilderen zodat ik er mijn brood mee kan verdienen. Misschien kan dat binnenkort wel, want mijn plannen in die richting worden steeds concreter.”

De jongste jaren exposeert de Wase schilder geregeld in het Waasland. “Enkele jaren geleden ben ik begonnen met een aantal aquarelschilderijen van Lokeren te maken. Die heb ik nadien ook tentoongesteld. Later vroeg het gemeentebestuur van Zele om hetzelfde te doen voor die gemeente.”

Na de zomer is De Vos van plan om een grote retrospectieve op het getouw te zetten in Temse. “Je ziet het, de mensen beginnen me stilaan te kennen, hé”, lacht de schilder.

Astrid KEVELAERS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio