Reuzin Flortje versterkt Heistse brandweerkorps

Heist-op-den-Berg - Flortje, de brandweervrouw, die een achttal jaar geleden in Middelkerke werd geboren, verhuist naar Heist. Ze komt er wonen in de brandweershop van Dirk De Haes in de Spekstraat.
Dirk Haes was een goede vriend van de vorig jaar op 47-jarige leeftijd overleden Mark Deschacht, de ’vader’ van reuzin Flortje. Hij is blij dat hij haar naar Heist heeft kunnen halen. ”Ik kreeg enkele maanden geleden van Marks familie een brief dat Flortje werd verkocht. Ik heb haar gekocht en in twee stukken, eerst de romp en later het hoofd, naar Heist gebracht”, vertelt hij. ”Flortje, die volledig Lejeune noemt, is gerealiseerd door de internationale reuzenbouwer Pierre Dalle. Marijn de Valk, bekend als Boma uit FC De Kampioenen en jeugdschrijfster Brigitte Minne waren peter en meter. Flortje is getrouwd met een mannelijke brandweerreus uit Beringen. Kinderen hebben ze niet. Ik heb geprobeerd ook haar man naar hier te halen maar zijn conditie liet dat niet toe”, lacht Dirk.

Flortje is gekleed in brandweeroutfit en
4,20 meter groot. De vader van Flortje, Mark Deschacht, was een beroepsbrandweerman in Middelkerke, die op een bepaald ogenblik het brandweerthemacafé De Vlamme opzette. “Wij waren goed bevriend en ik heb hem nog geholpen met allerhande brandweeringrediënten voor het café. Ook bij de realisatie van de reus heb ik nog een handje toegestoken.

Samen hebben wij in 1997 een wereldrecordpoging ’langste brandweerfile’ opgezet in Middelkerke. We kregen toen 96 voertuigen op bezoek, die samen een file van 2,5 kilometer maakten. Het was geen wereld- maar wel een Belgisch record. Vorig jaar is Marc evenwel ziek geworden en enkele weken later overleden”, zegt Haes.

Flortje woont vanaf 23 mei in de brandweershop in Heist. Tijdens de open dagen van de brandweer- en EHBO-shop op zaterdag 23 mei en zondag 24 mei kan je met haar komen kennismaken, telkens van 10 tot 18u. Speciaal voor die gelegenheid komen de Belgische kampioenen jeugdbrandweer van Bree een demonstratie van een jeugdbrandweerwedstrijd geven en kennismaken met de jonge Heistse collega’s.

Pierre ANTHONISSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio