“Vooruitgang is er altijd gekomen door andersdenkenden”

De Twaalfhoek, de Kruibeekse studiekring voor astrologie en randwetenschappen, werd op 15 mei 1988 boven de doopvont gehouden. Het twintigjarige bestaan van de Twaalfhoek wordt deze week gevierd. Tijd voor een babbel met voorzitter Frans Vandermeiren.

”Ikzelf ben al ruim vijftig jaar met astrologie bezig”, begint Frans Vandermeiren zijn verhaal. “Ik hoorde ooit eens een dokter een uitleg doen over medische astrologie, waar ik niet mee akkoord was. Ik sprak die man dan ook tegen. Dat maakte wel indruk bij Hermelijn, een vereniging van Vlaamse vrouwen, die die avond organiseerde. Hermelijn vroeg mij dan om in begrijpbare mensentaal over astrologie te komen spreken. Dat resulteerde in een cursusreeks van vijftien avonden in de Eenhoorn in Bazel. Daaruit volgde het ontstaan van De Twaalfhoek. Onze horoscoop bevat twaalf levensgebieden. We waren bij de opstartavond van de vereniging ook met twaalf aanwezigen. De Twaalfhoek was dus de perfecte naam voor onze vereniging. Ondertussen tellen we 221 leden. Zij komen uit alle hoeken van het land. Zelfs in Nederland hebben we leden.”

In jullie logo staat een heks?

”Dat heeft niets te maken met heksen of tovenaars op zich. De heks verwijst naar de geheimzinnigheid die rond randwetenschappen heerst. Wij willen randwetenschappen net uit die geheimzinnige sfeer halen.”

Wat doet De Twaalfhoek precies?

”Wij bestuderen dingen, waarbij astrologie de basis is. Randwetenschappen zoals medische astrologie, numerologie en handlijnkunde zijn via astrologie bereikbaar. Reïncarnatie is ook een studiegebied van ons. Daarbij werken we onder meer met hypnose. Het gaat bij ons niet alleen over karakterstudie, maar ook over toekomst en hulp bieden aan mensen die het niet meer zien zitten.”

Kun je dat concreet maken?

”Elke vrouw heeft twee vruchtbare periodes per maand. De biologische periode is perfect gekend, maar er is ook een kosmische periode. Dat is nog maar een paar jaar geweten. De kosmische vruchtbare periode wordt bepaald door de stand van de maan ten opzichte van de zodiak. Wij kunnen ook het geslacht van een baby op voorhand bepalen. Door de bevruchting in een bepaalde maanfase te laten plaatsvinden, kan voor een jongen of een meisje worden gekozen. Ram is bijvoorbeeld een mannelijk zodiakteken, Stier een vrouwelijk. Het was de Tsjechische dokter Jonas die dat als eerste aantoonde.”

Vind je dat geen gevaarlijke kennis?

”We moeten inderdaad voorzichtig omspringen met onze kennis. Daarom vliegen charlatans ook onmiddellijk uit onze vereniging. Ik kan bijvoorbeeld aan de hand van de sterren de levensverwachting van iemand bepalen. Ik heb die kennis een keer overgedragen tijdens een cursus, maar dat doe ik nooit meer. Het is ondraaglijk om je eigen sterfdatum te kennen. Zelfs voor mezelf heb ik die niet berekend. Veel mensen nemen ons nog altijd niet serieus, maar alle beginnende wetenschappen hebben daarmee te kampen gehad. Vooruitgang is er altijd gekomen door andersdenkenden. Als we altijd maar hetzelfde denken, gaan we niet vooruit. Wij richten ons ook naar meer materiële zaken. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat op 1 november van dit jaar wereldwijd een nooit geziene beurscrash zal gebeuren. Uit het verleden blijkt dat de beurs telkens crasht als de planeten Saturnus en Uranus een slecht contact met elkaar maken. Op 1 november is dat weer het geval.”

Hoe maken jullie De Twaalfhoek kenbaar?

”In principe organiseren wij elke eerste donderdag van de maand een voordracht in Den Oyevaer. Voor onze leden geven we regelmatig een tijdschrift uit. Elk jaar organiseren wij een opendeurdag in kasteel Wissekerke. Daar kunnen onze leden hun kennis op niet-commerciële basis demonstreren. We richtten de voorbije jaren ook telkens een sprookjesbos voor kinderen in. Dat zorgde voor bijzonder fijne momenten, maar dit jaar staat de organisatie van het sprookjesbos op losse schroeven. De gemeentelijke cultuurraad wil geen subsidie aan dat project meer toekennen. Er wordt geargumenteerd dat het sprookjesbos elk jaar hetzelfde is, terwijl wij er toch telkens een ander thema insteken. Zonder de subsidie zal het moeilijk worden om het nog te blijven organiseren. Wij wilden dit jaar ook graag een grote historische evocatie in Rupelmonde organiseren. Dat zou een eerste aanloop naar Mercator 2012 kunnen geweest zijn. Dat jaar zal het precies vijfhonderd jaar geleden zijn dat Mercator in Rupelmonde werd geboren. Tot onze spijt grepen we ook naast de bijzondere gemeentelijke cultuursubsidie die elk jaar aan een bijzonder project wordt toegekend. Het is bijzonder erg om dit te moeten meemaken in het jaar dat voor onze vereniging eigenlijk een feestjaar is.”

Heb je nog een tip?

”Ik bereid momenteel een voordracht rond magische rituelen voor. Sommige van die rituelen zijn niet zo magisch als gedacht. Peperbollen in de kast zorgen bijvoorbeeld voor financiële welvaart, maar ik zou op dit gebied zeker 1 november in het oog houden.”

Gert NOBELS

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Jobs in de regio