Woonerf verrijst op site KTA

De verkommerde gebouwen van het Koninlijk Technisch Atheneum (KTA) in de Herentalse Markgravenstraat moeten eind dit jaar een heel nieuw uitzicht krijgen. Thys Bouwwerken uit Oevel (Westerlo) wil er rond een publiek pleintje een woonerf met zestig woningen en appartementen creëren.

De gebouwen van het Koninklijk Technisch Atheneum in de Markgravenstraat kwamen na de verhuizing van de school naar de Augustijnenlaan leeg te staan. De staat verkocht de site zo’n twee jaar geleden aan privé­ontwikkelaar Dirk Thys van Thys Bouwwerken in ­Oevel, om ze een woonfunctie te geven.

Garagebox

“We bewaren de schoolgebouwen in de Markgravenstraat en knappen die op tot vijf woningen”, zegt architect Louis Caron, die het ontwerp in opdracht van Dirk Thys maakte. “Alle barakken die achter het hoofdgebouw staan, slopen we. In de plaats komen ook daar wooneenheden. In totaal gaat het om een zestigtal woon­gelegenheden, ongeveer de helft woningen en de helft appartementen.”

De bewoners parkeren in een ondergrondse garage, die ze via de Markgravenstraat bereiken. In de Bolwerkstraat komen ook nog enkele bovengrondse garageboxen. De nieuwe woningen en appartementen liggen rond een binnenpleintje met openbaar karakter.

“We trekken het geheel op in stadsarchitectuur. Ik denk dat de term woonerf wel gepast is. Zo is er geen doorrit mogelijk voor auto’s, maar alleen voor fietsers en voetgangers”, zegt Louis Caron.

Het openbaar onderzoek over de bouwaanvraag is net af­gesloten. “Bij mijn weten zijn er geen bezwaarschriften ingediend. Als alles vlot verloopt, hoopt de bouwheer toch tegen het einde van dit jaar met de werkzaamheden te kunnen starten.”

Hans OTTEN

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio