Hoe hard je ook dieet, aantal vetcellen verandert niet

Vetcellen heb je voor het leven. Je kunt diëten zoveel je wil, hun aantal verandert nauwelijks.

ghouben

Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Institute in Zweden. Het aantal vetcellen wordt tijdens de jeugd bepaald en blijft nadien onveranderd, ongeacht je gewicht.

"Ze willen groter worden"

In het tijdschrift Nature doen de onderzoekers uit de doeken hoe ze een groep patiënten testten met groot gewichtsverlies maar nauwelijks een wijziging in het aantal vetcellen.

"Dit verklaart waarom het zo moeilijk is gewicht te verliezen. Je verliest wel gewicht, maar de vetcellen blijven aanwezig en willen kost wat kost weer groter worden," aldus Kirsty Spalding.

Andere opties

Dat vetcellen in omvang toenemen, was bekend. Maar of er bij het dikker en magerder worden, ook variaties waren in hun aantal was tot dusver onbekend. De Zweedse vondst legt een nieuwe basis voor wetenschappelijk onderzoek naar obesitas.

"Het ware leuk geweest, als we obesitas konden bestrijden door het aantal vetcellen te verminderen. Nu moeten we kijken naar andere mogelijkheden, zoals beweging en voedingsgewoonten," alus Paul Trayhurn van de Universiteit van Liverpool.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER