Ouders van overleden militair eisen 40 miljard dollar

De ouders van een overleden soldaat uit Tennessee eisen veertig miljard dollar van een T-shirtverkoper.

wverhaert

De beschuldigde brengt anti-oorlogskledingstukken aan de man via zijn website. De webwinkel verkoopt drie varianten van het T-shirt waarop hij namen gebruikt van soldaten die in Irak overleden. Op een van de kledingstukken prijkt 'Bush lied' ('Bush liegt'), en op de achterzijde 'They died' ('Ze stierven', verwijzend naar de gesneuvelde militairen). De handelaar beroept zich op het eerste grondwettelijke amendement dat Amerikanen vrijheid van meningsuiting garandeert.

10 miljoen dollar per gesneuvelde soldaat

Volgens Robin en Michael Read, de woedende ouders, mag de man zonder toestemming geen geld verdienen op de rug van dode soldaten. Ze vorderen tien miljoen dollar per gesneuvelde soldaat in Irak, of in totaal een slordige veertig miljard dollar.

Verboden in 5 staten

Vijf Amerikaanse staten hebben de shirts al verboden: Texas, Florida, Oklahoma, Louisiana en Arizona. Michigan en Maryland zullen binnenkort wetten uitvaardigen die de verkoop van de omstreden kledingstukken bestraft. De zaak laat ook het Amerikaanse parlement niet onberoerd.

"Tot de laatste snik"

Toch houdt dit alles de initiatiefnemers niet tegen. "Rechtszaak of niet, we blijven de shirts in alle vijftig staten verkopen zolang onze laatste militair niet terug thuis is uit Irak", aldus een verklaring op de website.

Nu in het nieuws