'Terrorist' Mandela mag VS niet zomaar binnen

Nelson Mandela is een terrorist, tenminste als we de Amerikaanse lijst van terroristische personen en organisaties mogen geloven. Secretary of State Condoleezza Rice noemt de situatie "pijnlijk" en het Amerikaanse parlement belooft om het probleem uit de weg te ruimen.

wverhaert

In de jaren '70 en '80 streed Mandela's ANC-partij tegen het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime. Het blanke bewind noemde de opstandelingen terroristen. Vervolgens voegden andere landen de leden van het ANC toe aan hun zwarte lijst, ook de VS deed dit.

Speciale toestemming

Daarom moeten politici van het ANC nu vooraf een speciale toestemming aanvragen vooraleer ze een bezoek mogen brengen aan de Verenigde Staten. Ook de voormalige leider van Zuid-Afrika Nelson Mandela ontsnapt niet aan de omslachtige procedure.

"Pijnlijk"

"De VS heeft een uitstekende relatie met Zuid-Afrika", aldus Rice. "Het is pijnlijk dat ik mijn collega, de minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika, een speciale toestemming moet verlenen telkens wanneer hij ons land bezoekt. Hetzelfde probleem geldt voor de grote leider Nelson Mandela."

Nelson Mandela is een internationaal symbool van vrijheid en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

MEER OVER Nelson Mandela